Avioanele și fondurile prezidențiale rusești au fost folosite într-un program care a luat copii din teritoriile ucrainene ocupate, și i-a plasat în familiile rusești, potrivit unui raport al Școlii de Sănătate Publică din Yale.
Cercetarea susținută de Departamentul de Stat al SUA, publicată marți, a identificat 314 copii ucraineni duși în Rusia în primele luni ale războiului din Ucraina, ca parte a ceea ce spune că a fost un program sistematic de „rusificare”, finanțat de Kremlin.
Reuters nu a putut confirma în mod independent concluziile raportului.
În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusa crimă de război de deportare a copiilor ucraineni.
La acea vreme, Lvova-Belova a spus că a acționat pe motive umanitare pentru a proteja copiii într-o zonă de ostilități militare. Biroul lui Lvova-Belova nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Kremlinul a spus că nu poate răspunde la întrebările trimise luni, invocând lipsa de timp.
Cercetarea oferă dovezi care ar sprijini acuzațiile
Noua cercetare, raportată mai întâi de Reuters, oferă detalii despre presupusul program de deportare și despre persoanele implicate, inclusiv despre ceea ce cercetătorul principal a spus că sunt noi legături cu Putin.
Cercetătorul, Nathaniel Raymond, director executiv al Laboratorului de Cercetare Umanitare din Yale, a declarat că este programat să prezinte concluziile Consiliului de Securitate al ONU miercuri. Statele Unite dețin președinția rotativă a organismului format din 15 membri luna aceasta.
Raymond a spus că cercetarea oferă dovezi care ar sprijini acuzațiile suplimentare ale CPI împotriva lui Putin de „transfer forțat” de oameni de la un grup național și etnic la altul.
El a mai spus că raportul a dovedit că „deportarea copiilor Ucrainei face parte dintr-un program sistematic, condus de Kremlin”, pentru a-i face cetățeni ai Rusiei.
Transferul forțat este o crimă împotriva umanității conform dreptului internațional. Pentru că trebuie să fie răspândite și sistematice, crimele împotriva umanității sunt considerate mai grave decât crimele de război.
Raportul Yale
Ca răspuns la întrebările Reuters, biroul ICC al procurorului a spus că raportul Yale a fost util „în activitățile noastre continue în acest caz”. Ea a refuzat să ofere informații despre acuzațiile sau acțiunile care ar putea decurge din investigațiile sale din Ucraina.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii, reacționând la raport, a declarat într-o declarație la X: „Ucraina lucrează neobosit pentru a se asigura că micuții noștri se întorc acasă și că toți cei responsabili pentru aceste crime odioase sunt pedepsiți”.
Procurorul general al țării a spus că raportul lui Yale a completat propriile investigații asupra a ceea ce sa întâmplat cu copiii, descriind „o politică bine planificată a Kremlinului, cu modificări legislative, decizii politice și finanțare dedicată”.
Rusia nu a mutat pe nimeni împotriva voinței lor
Ca răspuns la acuzațiile ICC de anul trecut, Lvova-Belova a spus că Rusia nu a mutat pe nimeni împotriva voinței lor sau a părinților sau a tutorilor lor legali, al căror consimțământ a fost întotdeauna căutat, cu excepția cazului în care lipseau.
Ea a spus că micuții au fost plasați la tutori legali temporari și nu au fost dați spre adopție.
Rusia, care nu recunoaște CPI, a spus că mandatele instanței sunt lipsite de sens. Deciziile instanței ar putea totuși să limiteze călătoriile persoanelor acuzate, deoarece cele 124 de state membre ale sale au obligația de a executa mandate.
Copii identificați
Cercetarea se bazează pe date extrase din trei baze de date de adopții guvernamentale ruse pe parcursul a 20 de luni. Investigația lui Yale a stabilit apoi logistica și finanțarea presupusului program și a confirmat identitățile celor 314 copii, a spus Raymond.
Această hartă arată regiunile Rusiei în care copiii ucraineni au fost fie plasați în familii, fie enumerați pe site-urile de date de adopție
Cercetarea face parte dintr-o inițiativă condusă de Departamentul de Stat sub președintele Joe Biden pentru a documenta potențialele încălcări ale dreptului internațional și crimele împotriva umanității de către Rusia și forțele aliniate Rusiei în Ucraina.
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Raportul spunea că copiii ucraineni aduși în Rusia au fost supuși „propagandei pro-statale și militarizate”, menționând că a documentat o astfel de „reeducare patriotică” în toate unitățile în care erau procesați copiii.
Kievul estimează că aproximativ 19.500 de copii au fost duși în Rusia
Reuters a documentat transferul a mii de copii în taberele rusești, naturalizarea forțată a ucrainenilor și implicarea Belarusului în program.
Stephen Rapp, ambasadorul al SUA pentru crime de război sub fostul președinte Barack Obama și fost procuror la tribunalele internaționale pentru Rwanda și Sierra Leone, a analizat raportul și a declarat pentru Reuters că „demonstrează implicarea lor directă, făcând modificări legii, pentru a permite și accelera adopțiile coercitive care ar fi fost ilegale conform legii Rusiei în februarie 2022”.
Kievul estimează că aproximativ 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de ruși de la invazie. Lvova-Belova a contestat cifrele Kievului și i-a cerut să furnizeze dovezi.
Ea a spus anterior că 380 de orfani și copii care nu se aflau în custodia părinților au fost plasați în familii de plasament rusesc între aprilie și octombrie 2022.
Zboruri
Rusia a început să ia copii ucraineni din teritoriile ucrainene ocupate în zilele dinaintea invaziei din februarie 2022, potrivit raportului.
Forțele Aerospațiale ale Rusiei și aeronavele aflate sub controlul direct al biroului lui Putin au transportat mai multe grupuri de copii din Ucraina cu avioane de transport militare sub pavilionul Federației Ruse în perioada mai – octombrie 2022, se arată în raport.
Raportul spune că cel puțin două grupuri de copii au zburat cu aeronave administrate de Departamentul de Administrare a Proprietății Prezidențiale din cadrul Administrației Prezidențiale în mai și octombrie 2022.
Copiii duși pe aerodromul militar Chkalovsky din afara Moscovei pe 16 septembrie 2022 au fost transportați din teritoriile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk în orașul rusesc Rostov, nu departe de granița cu Ucraina. Apoi au zburat cu un avion cu numărul de coadă RA. -85123, se spune în raport.
Aeronava este un TU-154M operat de echipa 223 de zbor a Ministerului rus al Apărării, se arată în comunicat. Datele de urmărire a zborurilor de pe site-ul web Flightradar24.com au confirmat, de asemenea, acest lucru.
Din cei 314 copii ucraineni identificați, 166 au fost plasați direct la cetățeni ruși, se arată în raport. Ceilalți 148 au fost listați în bazele de date de plasare a copiilor din Rusia, aproximativ o treime dintre cei plasați acum la cetățeni ruși. Copiii rămași erau cunoscuți ultima dată că se aflau în instituții ruse, se arată în raport.
Citește și: (VIDEO) Opoziţia din Coreea de Sud a iniţiat procedura de destituire a preşedintelui