12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Guvernul francez a picat prin moţiune de cenzură

(VIDEO) Guvernul francez a picat prin moţiune de cenzură

-

Parlamentul francez a votat, aseară, pentru doborârea guvernului printr-un vot de cenzură, pentru prima dată în mai bine de şaizeci de ani.

Înlăturarea prim-ministrului Michel Barnier a venit ca o alianță de stânga, iar extrema dreaptă a promis să-l răstoarne după ce a forțat un proiect de lege bugetar nepopular să treacă prin parlament fără vot. Președintele Emmanuel Macron se va adresa națiunii joi seară, a anunțat Palatul Elysée.
Parlamentarii francezi au votat miercuri înlăturarea guvernului premierului Michel Barnier după doar trei luni de mandat, o mișcare istorică care a aruncat țara și mai mult în haos politic.

Pentru prima dată în peste șaizeci de ani, camera inferioară a Adunării Naționale a răsturnat guvernul în exercițiu, aprobând o moțiune de cenzură care fusese propusă de stânga, dar care a fost susținută în mod crucial de extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen.

Expulzarea rapidă a lui Barnier din funcție vine după alegerile parlamentare anticipate din această vară, care au dus la un parlament blocat, fără niciun partid care să aibă o majoritate totală și extrema-dreapta deținând cheia supraviețuirii guvernului.

Barnier va trebui să-și prezinte demisia

Președintele Emmanuel Macron are acum alegerea de neinvidiat de a alege un succesor viabil, cu peste doi ani din mandatul său prezidențial. Adunarea Națională a dezbătut o moțiune adusă de stânga într-un impas față de bugetul de austeritate de anul viitor, după ce prim-ministrul a forțat luni un proiect de lege de finanțare a asigurărilor sociale fără vot.

Cu sprijinul extremei drepte, o majoritate de 331 de deputați din camera de 577 de membri au votat înlăturarea guvernului. Președintele Yael Braun-Pivet a confirmat că Barnier va trebui acum „să-și prezinte demisia” lui Macron și a declarat sesiunea închisă.

Macron a revenit din Arabia Saudită

Macron a zburat înapoi la Paris chiar înainte de vot, după ce și-a încheiat vizita de stat de trei zile în Arabia Saudită, o lume aparent departe de criza internă. El s-a plimbat mai devreme miercuri prin nisipurile deșertului oazei Al-Ula, un proiect turistic emblematic al regatului, minunându-se de repere antice. După aterizare, s-a îndreptat direct către Palatul Elysee, potrivit France 24.

Marți, Macron a acuzat extrema dreaptă a lui Le Pen de „cinism insuportabil” în susținerea moțiunii. Nu pot fi convocate noi alegeri într-un an de la votul din vara trecută, restrângând opțiunile lui Macron. Laurent Wauquiez, șeful deputaților de dreapta în parlament, a declarat că extrema dreaptă și stânga dură poartă responsabilitatea pentru un vot de cenzură care va „cufunda țara în instabilitate”.

„Eșecul lui”

Unii au sugerat că însuși Macron ar trebui să demisioneze pentru a ieși din impas. Dar Macron a respins aceste apeluri, spunând că un astfel de scenariu echivalează cu „politica de ficțiune”. „Sigur că nu este la îndemână să spui aceste lucruri”, a spus Macron în timpul călătoriei sale în Arabia Saudită.

Eric Coquerel, un deputat de stânga dură, a spus că moțiunea împotriva lui Barnier a sunat „și sfârșitul mandatului lui Emmanuel Macron”. Cu piețele nervoase și Franța pregătindu-se pentru grevele din sectorul public din cauza amenințării cu reduceri care vor închide școlile și vor afecta traficul aerian și feroviar, există un sentiment din ce în ce mai mare de criză.

Sindicatele au cerut funcționarilor publici, inclusiv profesorii și controlorii de trafic aerian, să facă grevă joi pentru măsuri separate de reducere a costurilor propuse de ministerele lor în această toamnă.

Între timp, Macron urmează să găzduiască un eveniment internațional major sâmbătă, odată cu redeschiderea catedralei Notre-Dame după incendiul din 2019, cu invitați printre care și Donald Trump în prima sa călătorie în străinătate de când a fost ales următorul președinte al SUA.

„Eșecul lui”, a fost titlul de prima pagină al cotidianului de stânga Liberation, cu o poză a lui Macron, al cărui mandat durează până în 2027.

„Strategie distrusă”

Dar într-un editorial, Le Monde a spus că mișcarea lui Le Pen riscă să-și supere propriii susținători, precum pensionarii și liderii de afaceri, prin răsturnarea guvernului. „În câteva minute, ea a spulberat strategia de normalizare pe care o urmase în mod constant”, a spus cotidianul.

Unii observatori au sugerat că Le Pen, de 56 de ani, încearcă să-l doboare pe Macron înainte ca mandatul său să se încheie, prin înlăturarea lui Barnier. Le Pen este implicată într-un proces pentru delapidare. Dacă va fi găsită vinovată în martie, ea ar putea fi blocată să participe la următoarele alegeri prezidențiale din Franța.

Scenarii

Dar dacă Macron demisionează în curând, ar trebui convocate alegeri într-o lună, eventual înainte de verdictul procesului ei. Candidații pentru postul de premier sunt puțini, dar ministrul loial al Apărării, Sebastien Lecornu, și aliatul centrist al lui Macron, Francois Bayrou, sunt posibili candidați.

În stânga, Macron ar putea apela la fostul premier socialist și ministru de interne Bernard Cazeneuve, un candidat în septembrie.
Macron are de gând să numească noul premier rapid, au declarat mai multe surse pentru AFP. A fost primul vot de cenzură reușit de la înfrângerea guvernului lui Georges Pompidou în 1962, când Charles de Gaulle era președinte.

Durata de viață a guvernului lui Barnier este, de asemenea, cea mai scurtă dintre toate administrațiile de la începutul Republicii a cincea în 1958.

Citește și: CSM își alege noua conducere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O femeie de 32 de ani, însărcinată, a încercat...

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Novaci au fost sesizați...

ȘTIRI GdS