2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPolonia preia, la 1 ianuarie, preşedinţia rotativă a UE

Polonia preia, la 1 ianuarie, preşedinţia rotativă a UE

Polonia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie pentru o perioadă de șase luni, până în iunie 2025. Acest stat a mai deținut președenția Uniunii în 2011.

Evenimentul de deschidere oficială a preşedinţiei poloneze va avea loc la 3 ianuarie 2025, la Opera Naţională Poloneză din Varşovia, se arată pe site-ul preşedinţiei poloneze.

În centrul priorităţilor preşedinţiei poloneze se află securitatea Europei, pe 7 dimensiuni:

  • apărare şi securitate,
  • protecţia cetăţenilor şi frontiere,
  • rezilienţa la interferenţele străine şi la dezinformare,
  • asigurarea securităţii şi a libertăţii afacerilor,
  • tranziţia energetică,
  • agricultură competitivă şi rezilientă,
  • securitatea sănătăţii.

Logo-ul preşedinţiei poloneze prezintă steagul Poloniei în centrul Uniunii Europene, dorind să se arate că polonezii sunt preponderent pro-europeni şi că Polonia este unul dintre liderii integrării europene.

Trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru

Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Polonia face parte din trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru (1 ianuarie 2025-30 iunie 2026).

Programul pe 18 luni al trio-ului a fost aprobat de Consiliul Afaceri Generale în 17 decembrie 2024. Astfel, în baza Agendei strategice 2024-2029, trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru – se angajează să coordoneze lucrările Consiliului la începutul acestui nou ciclu instituţional, în contextul presiunii geopolitice asupra Uniunii Europene şi a situaţiei dramatice din Orientul Mijlociu, care au un impact asupra tuturor politicilor UE.

Trio-ul va lansa lucrările privind cadrul financiar multianual de după 2027, care va trebui să reflecte priorităţile Agendei strategice 2024-2029.

Programul trio-ului se bazează pe trei piloni: o Europă puternică şi sigură; o Europă prosperă şi competitivă; o Europă liberă şi democratică.

Citește și: Cătălin Predoiu: Prin intrarea în Spaţiul Schengen, integrarea în Uniunea Europeană a României este deplină şi irevocabilă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS