Mii de persoane au protestat împotriva congresului de extremă-dreapta AfD. Au încercat să împiedice delegații să participe la întâlnirea la care Alice Weidel. Aceasta a fost aleasă ca candidată a AfD la funcția de cancelar la alegerile de luna viitoare.
Mii de protestatari care strigau „Nu naziștilor” s-au adunat în orașul german Riesa, unde partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a organizat o convenție cheie prin care a aprobat co-liderul Alice Weidel ca și candidată la funcția de cancelar la alegerile anticipate de luna viitoare.
Întâlnirea, care a reunit peste 600 de delegați sâmbătă, a început în cele din urmă cu două ore în întârziere după ce poliția a eliminat mii de protestatari care blocau în orașul fortăreață AfD, situat în statul Saxonia din est.
12.000 de oameni din toată țara s-au prezentat la demonstrație
Organizatorii protestului, care au spus că 12.000 de oameni din toată țara s-au prezentat la demonstrație, au spus că poliția a lovit grupuri de demonstranți și a folosit spray cu piper pentru a le dispersa.
Maria Schmidt, purtătoarea de cuvânt a organizatorilor protestului, a declarat: „Astăzi protejăm dreptul oamenilor de a trăi în siguranță, fără teama de deportare sau de a fi atacați. Să lămurim clar: Riesa nu este un loc pașnic pentru fascism”, a spus ea, potrivit www.aljazeera.com.
Poliția a susținut că „nu a existat nicio tulburare serioasă”
Poliția a susținut că aproximativ 8.000 de demonstranți s-au adunat în afara centrului de convenții al orașului. Până târziu în dimineața, un purtător de cuvânt a spus că „nu a existat nicio tulburare serioasă”, dar că un drum pe drumul spre Riesa a rămas blocat de protestatari.
Pe măsură ce congresul începea în centrul de convenții, Weidel și-a felicitat colegii de partid pentru „sfidarea mafiei de stânga”, în timp ce co-liderul partidului Tino Chrupalla i-a acuzat pe demonstranți că se comportă ca „anti-democrați și teroriști”.
„Remigrare”
Analiștii spun că Weidel – care a fost aprobat săptămâna aceasta de miliardarul tehnologic Elon Musk într-un chat transmis în direct pe X – nu are nicio șansă reală de a deveni liderul Germaniei la alegerile din 23 februarie.
În timp ce sondajele arată că partidul de extremă dreaptă se află pe locul doi, atrăgând sprijinul a aproximativ 20% din electorat, alte partide au refuzat să colaboreze cu acesta.
Întâlnirea de două zile a AfD va vedea delegații finalizând programul electoral al partidului, cu un amendament propus care angajează partidul într-o politică de „remigrare” – adică o campanie amplă de expulzare a străinilor din Germania.
Controversele au fost, de asemenea, stârnite de planurile conducerii partidului de a înlocui aripa sa de tineret Junge Alternative („Tânăra Alternativă”), care a fost clasificată drept grup extremist de serviciile de informații.
O versiune preliminară a manifestului include, de asemenea, un angajament de a părăsi euro și o inversare a ieșirii Germaniei din energia nucleară.
„Hai să luptăm“
Friedrich Merz, candidatul pentru blocul de opoziție conservator al Uniunii, care conduce sondajele cu aproximativ 30%, este în prezent favorizat să devină următorul cancelar. Uniunea se concentrează pe stimularea economiei stagnante a Germaniei și pe reducerea migrației ilegale.
La o conferință de presă de la Hamburg, Merz s-a concentrat pe aducerea „schimbărilor fundamentale” după ce coaliția nepopulară și conflictuală a cancelarului de centru-stânga Olaf Scholz s-a prăbușit în noiembrie.
Guvernul de coaliție al lui Scholz s-a prăbușit după ce și-a demis ministrul de finanțe într-o dispută cu privire la modul de revitalizare a economiei, ceea ce a dus la alegeri anticipate.
Scholz a recunoscut sâmbătă că s-au făcut greșeli, dar a spus că este timpul să privim spre viitor. „Hai să luptăm”, le-a spus el delegaților la o convenție a partidului la Berlin, care a confirmat oficial nominalizarea lui ca candidat al acesteia, printr-o ridicare de mână.
Citește și: Românii din Cartea Recordurilor