Dictatorul din Belarus, Alexander Lukașenko, a câștigat duminică alegerile prezidențiale „false” cu 87,6% din voturi, potrivit unui sondaj oficial. Marcează, astfel, al șaptelea mandat de lider al țării din Europa de Est.
Patru candidați din opoziție au apărut la buletinul de vot – dar toți i-au fost loiali lui Lukașenko, care a condus Belarusul de mai bine de 30 de ani.
„Acesta este un afront flagrant la adresa democraţiei. Lukaşenko nu are nicio legitimitate”, a declarat şeful UE pentru politică externă Kaja Kallas.
Nici UE, Regatul Unit și nici SUA nu recunosc guvernul lui Lukașenko
Nici UE, Regatul Unit și nici SUA nu recunosc guvernul lui Lukașenko ca fiind legitim. Alegerile prezidențiale frauduloase din 2020 au declanșat proteste în masă care au dus aproape la căderea lui Lukașenko înainte de o represiune brutală pentru suprimarea protestatarilor și oponenților, susținută de președintele rus Vladimir Putin.
„Nu există nicio alternativă la Alexandru Lukașenko ca lider al țării noastre”, a declarat unul dintre candidații teoretici, liderul Partidului Comunist Serghei Syrankov, înainte de vot. „Deci, participăm la alegeri cu echipa președintelui.”
„Lukașenko s-a agățat de putere de 30 de ani. Mâine, se va numi din nou la alte alegeri false”, a declarat șeful UE pentru politică externă Kaja Kallas în ajunul votului pentru X. „Acesta este un afront flagrant la adresa democrației. Lukașenko nu are nicio legitimitate.”
În 2020, multe mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest
În Belarus, reacția publicului la rezultate a fost redusă, departe de 2020, când multe mii de oameni au ieșit în stradă în seguvernul lui LUkanșenko, mn de protest față de conducerea lui Lukașenko.
Art Balenok, un activist din Belarus care trăiește în Austria, a atribuit asta represiunii cu care atât de mulți s-au confruntat ca urmare a tulburărilor din 2020.
„Toată această chestiune [rezistența la Lukașenko] a fost împinsă, reprimată atât de tare, încât nu este posibil să facem ceva din interiorul țării în acest moment”, a spus el pentru POLITICO într-un interviu după ce au fost anunțate rezultatele sondajului la exit poll.
Peste jumătate de milion de oameni au fugit din țară de la ultima victorie electorală trucată a lui Lukașenko. „Dacă ieși și începi să protestezi, vei fi aruncat în închisoare”, a spus Balenok. „Poate vei ieși într-o zi. Poate nu.”
Liderul opoziției din Belarus în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya
Liderul opoziției din Belarus în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a protestat duminică împotriva alegerilor din capitala Poloniei Varșovia. „Astăzi, am mărșăluit pentru libertate la Varșovia – uniți și neclintiți, onorându-i pe eroii noștri care și-au dat viața pentru libertate”, a postat ea pe X, alături de fotografiile de la demonstrații.
„Împreună, suntem de neoprit”, a spus ea. „Ca belaruși, nu ne vom pierde niciodată speranța. Ne vom revendica țara și ne vom întoarce acasă mai puternici ca niciodată.”
Însă Aleś Alachnovič, consilier economic al lui Tsikhanouskaya, a spus că starea de spirit în Belarus este proastă.
„Oamenii simt că toate costurile protestului cresc, în timp ce beneficiile protestului scad. Ei nu văd că acum voturile sau acțiunile lor pot schimba ceva”, a declarat Alahnovic pentru POLITICO duminică. „Lukașenko și forțele sale pot ucide oameni, pot aresta oameni, pot închide afaceri ale oamenilor neloiali și orice altceva.”
Oponenții lui Lukașenko „au ales” să meargă în închisoare sau în exil
În timp ce își exprima votul, Lukașenko le-a spus reporterilor că unii dintre oponenții săi politici „au ales” să meargă în închisoare sau în exil. Deși nimeni nu a fost împiedicat să vorbească în Belarus, închisoarea era „pentru oameni care au deschis gura prea larg, pentru a spune direct, cei care au încălcat legea”, a spus el de Reuters.
Lukașenko a eliberat peste 250 de oameni în ultimul an, inclusiv un prizonier american în ziua alegerilor, dar a negat că ar fi o încercare de a repara relațiile cu Occidentul.
„Nu mă interesează Occidentul”, a spus el, adăugând că Belarus este dispus să vorbească cu UE, dar nu să „se plece în fața ta sau să se târască în genunchi”.
Parlamentul European a denunțat, de asemenea, alegerile din Belarus drept o „falsă”. O rezoluție adoptată săptămâna trecută a cerut UE să refuze să recunoască victoria anticipată a lui Lukașenko.
Citește și: CAO pregătește scumpirea apei pentru următorii cinci ani