Europenii trebuie să fixeze ”linii roşii” în perspectiva soluţionării conflictului din Ucraina şi în special să se opună unei structuri de securitate bazate pe sfere de influenţă, a opinat duminică preşedintele finlandez Alexander Stubb, potrivit AFP.
„Nu se pune problema de a deschide uşa acestei fantasme ruse a unei noi ordini de securitate indivizibile în sânul căreia ar exista sfere de interese“, a afirmat Stubb în ultima zi a Conferinţei de securitate de la Munchen.
Un alt punct non-negociabil este, potrivit şefului statului finalndez, „apartenenţa Ucrainei la UE şi NATO“, „o decizie ce le revine ucrainenilor“.
În această săptămână, SUA au declarat că o aderare a Ucrainei la NATO, dorită de Kiev dar respinsă categoric de Moscova, nu ar fi realistă.
Înainte de deschiderea negocierilor de pace, „trebuie să reînarmăm Ucraina şi să punem o presiune maximală asupra Rusiei“, a estimat Alexander Stubb, în special prin sancţiuni suplimentare contra Moscovei şi prin utilizarea activelor ruseşti îngheţate, astfel încât Ucraina să înceapă aceste negocieri de pe o poziţie de forţă.
A doua etapă ar fi, potrivit preşedintelui finlandez, o încetare a focului, în timpul căreia ar putea fi puse în practică „măsuri de încredere“, precum schimburi de prizonieri şi „reîntoarcerea copiilor (ucraineni) răpiţi“. Pentru a menţine încetarea focului, iniţiativa le va reveni ucrainenilor, Europa ar furniza sprijin şi SUA ar oferi o plasă de siguranţă.
O a treia etapă ar consta în deschiderea negocierilor de pace propriu-zise, potrivit Agerpres.
Citește și: Vreme geroasă până pe 19 februarie