Marea Britanie urmărește operațiunile Rusiei la adâncime, a spus un fost ministru, după ce senzori de spionaj care vizează submarinele Royal Navy au fost găsiți în apele din jurul regatului.
Tobias Ellwood, fost ministru al Apărării și Ministerului de Externe, a cerut o extindere uriașă a capacității de supraveghere a marinei după ce a fost dezvăluit că o serie de dispozitive de spionaj a Kremlinului au fost confiscate de armată. El a confirmat că Marea Britanie se află „acum într-un război în zona gri cu Rusia”.
Se crede că regimul lui Vladimir Putin a încercat să spioneze cele patru submarine Vanguard ale marinei, care pot transporta rachete nucleare, cu ajutorul senzorilor. Sunday Times a raportat că unele dintre dispozitive au fost localizate de Royal Navy, în timp ce altele au fost găsite pe mal. Descoperirea lor a fost considerată o amenințare pentru securitatea națională, a informat ziarul, și nu a fost confirmată oficial de guvernul britanic.
Senzorii fac parte din extinderea războiului din „zona gri” a lui Putin – o campanie de supraveghere și sabotaj care vizează infrastructura cheie.
Ce declară un fost ministru britanic
Ellwood, care a renunțat anul trecut la funcția de deputat conservator, a spus că utilizarea senzorilor este „doar jumătate din poveste”, susținând că Kremlinul a stabilit „platforme ale fundului mării la distanță” în largul coastei Marii Britanii, care acționează ca stații de reîncărcare pentru zeci de mini-submarine „pentru a mapa rețelele noastre de cablu submarine pentru un potențial sabotaj”.
El a declarat pentru The Guardian că oficialii guvernamentali erau conștienți de aceste baze rusești de adâncime și că se depun eforturi pentru a „înțelege că există un prag între rezistența noastră și amenințarea cu care ne confruntăm”.
„Nouăzeci la sută din datele noastre provin din mare și 60% din gaz provine din Norvegia pe o singură linie, astfel încât să puteți vedea cât de vulnerabili suntem”, a spus el. „Amploarea daunelor pe care le-ar putea face este enormă și este ieftin de făcut. Aceasta este dimensiunea îngrijorătoare a tuturor acestor lucruri.” El a salutat comanda RFA Proteus, nava emblematică a Marii Britanii de supraveghere a adâncimii, care a fost achiziționată de Royal Navy în 2023, dar a spus că Regatul Unit se află „în spatele curbei în descurajarea și capacitatea noastră de a răspunde”.
Proteus este „doar o navă și având în vedere amenințarea acestei capacități din zona gri, vom avea nevoie de o jumătate de duzină din aceste nave, dacă nu de mai multe”, a spus el, invocând impactul potențial catastrofal al energiei cheie și liniilor de comunicație sabotate.
Incidente suspecte din Marea Baltică
Incidentele suspecte din Marea Baltică au intensificat îngrijorările cu privire la „flota din umbră” a Rusiei și la presupusele sale activități de sabotaj. Cablul submarin Estlink 2 dintre Finlanda și Estonia a fost deconectat de la rețea în ziua de Crăciun, la puțin mai mult de o lună după ce două cabluri de telecomunicații au fost întrerupte în apele teritoriale suedeze.
Anchetatorii au spus că tancul rusesc, Eagle S – despre care se crede că face parte din așa-numita „flotă din umbră” a lui Putin – a avariat cablul Estlink trăgându-și ancora peste el.
The Sunday Times a citat o personalitate militară britanică în serviciu care a spus: „Nu ar trebui să existe nicio îndoială, există un război care se desfășoară în Atlantic. Acesta este un joc de pisica și șoarecele care a continuat de la sfârșitul războiului rece și acum se încălzește din nou”.
O altă sursă a spus: „Aceasta este o lume întunecată în secret și subterfugiu… dar există suficient fum pentru a sugera că ceva este în flăcări undeva.”
Ministerul Apărării consideră că sunt speculații
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a descris povestea Sunday Times drept „speculații”, adăugând: „Securitatea națională este fundamentul planului de schimbare al acestui guvern, motiv pentru care ne angajăm să îmbunătățim securitatea infrastructurii critice offshore.
„Descurajarea noastră nucleară continuă pe mare. Marina noastră patrulează oceanele lumii nedetectate, așa cum a făcut-o timp de 56 de ani. De asemenea, ne intensificăm cheltuielile pentru apărare cu 5 miliarde de lire sterline suplimentare pentru bugetul apărării în acest an și un angajament de a ne crește cheltuielile la 2,5% din PIB începând cu aprilie 2027 pentru a ne menține în siguranță în străinătate și puternici.”
Luke Pollard, ministrul forțelor armate, le-a spus parlamentarilor luna trecută că Marea Britanie a fost „mai proactivă” în răspunsul său la agresiunea rusă. Dar el a adăugat: „Nu este întotdeauna ochi pentru ochi… În cazul în care ar fi luate orice acțiuni împotriva infrastructurii din Regatul Unit, ne-am uita la toate opțiunile disponibile.”
Citește și: (VIDEO) Olt: Incendiu într-o gospodărie din comuna Cârlogani. Flăcrile , stinse după trei ore