8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternationalMacron renunţă la pensia de preşedinte. Cât ar fi încasat lunar ca fost şef de stat

Macron renunţă la pensia de preşedinte. Cât ar fi încasat lunar ca fost şef de stat

Macron renunţă la pensia de preşedinte. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat că a decis să renunţe la pensia pe care ar urma să o primească în viitor în calitate de fost şef de stat. Asta în contextul protestelor şi grevelor cauzate de reforma sistemului de pensii, potrivit Le Figaro.

Pensia unui fost şef de stat francez se ridică la 6.220 de euro brut pe lună. Macron, care a împlinit sâmbătă 42 de ani, a anunţat şi că nu va face parte în viitor din Consiliul Constituţional, organism în care foştii preşedinţi ai ţării sunt membri de drept pe viaţă. Indemnizaţia membrilor Consiliului Constituţional se ridică la 13.500 de euro pe lună.

Emmanuel Macron ar urma să devină, astfel, primul preşedinte francez care renunţă la pensia la care ar avea drept ca fost şef de stat. Decizia lui Macron vine pe fondul unor greve şi proteste cauzate de propunerea şefului statului privind reforma sistemului de pensii din această ţară.

Propunerile acestuia includ, printre altele, eliminarea regimului special de pensii pentru diverse sectoare din economie, precum cel al transporturilor feroviare, dar şi creşterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani.

Macron renunţă la pensia de preşedinte, dar schimbă şi legea

De asemenea, preşedintele francez a făcut apel la „un armistiţiu” cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în condiţiile în care traficul rutier şi feroviar este grav afectat de greva transportatorilor.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, decizia lui Macron privind renunţarea la pensie nu a fost luată pentru „vizibilitate”, ci preşedintele îşi doreşte „consecvenţă”. Conform unei legi din anul 1955, pensia acordată foştilor şefi de stat nu este supusă vreunei limite de vârstă, de venituri sau de număr de mandate.

Tot potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ideea de „consecvenţă” presupune că legea din 1955 ar urma să nu se mai aplice în cazul niciunui viitor preşedinte al Franţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS