2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSUA trimit încă 3.500 de militari în Orientul Mijlociu, dupa asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani

SUA trimit încă 3.500 de militari în Orientul Mijlociu, dupa asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani

Care sunt urmarile in Orientul Mijlociu, dupa asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani. Statele Unite vor trimite 3.000-3.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, pentru consolidarea capabilităţilor în regiune în contextul crizei declanşate de asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian, anunţă un oficial de la Pentagon citat de cotidianul Le Figaro, transmite Mediafax.

Unitatea este în stare de alertă de la protestele vehemente izbucnite la Ambasada SUA din Irak după o serie de raiduri aeriene americane, a precizat oficialul de la Pentagon, care a preferat să menţină anonimatul.

MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Irak

MAE a lansat, vineri, o atenţionare de călătorie pentru Irak în care recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară, după ce Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad.

”Având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, generată de ultimele evenimente din Republica Irak, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în această ţară. De asemenea, cetăţenilor români care se află în Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să evite zonele în care au loc mitinguri, manifestaţii politice sau orice fel de demonstraţii”, ser arată în atenţionarea MAE.

Cum procedati daca vreti sa calatoriti in Irak

Potrivit sursei citate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească. Să aibă o atitudine cooperantă cu autorităţile locale. Să îşi noteze coordonatele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române. Coordonate sunt disponibile la următoarea adresă: www.mae.ro/romanian-missions.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetăţenilor români să îşi anunţe prezenţa la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară română. MAE a transmis coordonatele pentru a putea fi contactaţi în eventualitatea apariţiei unei situaţii de urgenţă. Cetăţenii români care sunt implicaţi într-o situaţie deosebită pot apela numerele de telefon ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române. Apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numerele de telefon de urgenţă ale acestora, care se regăsesc pe pagina web a MAE: www.mae.ro/romanian-missions.

Analişti: Iranul poate tulbura tranzitul global de petrol în replică la asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani

Tensionarea conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu ar putea provoca Iranul să recurgă la perturbarea sau chiar blocarea transporturilor internaţionale de petrol prin Strâmtoarea Ormuz, un punct strategic pentru tranzitul petrolului din regiunea Peninsulei Arabe, arată CNN într-o analiză. Riscul reapare după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat de către Statele Unite asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad.

Teheranul a promis că va riposta. Cel mai vulnerabil punct este Strâmtoarea Ormuz, un punct important în tranzitul internaţional de petrol asupra căruia Iranul deţine un avantaj geostrategic. Canalul, care are o lăţime de puţin sub 30 de kilometri în punctul său cel mai strâmt, este singura cale pentru a transporta petrolul din Golful Persic către oceanele lumii.

Efecte imediate pe piata petrolului

Anul trecut, atacuri asupra a două nave care transportau petrol şi substanţe petrochimice în apropierea Golfului Oman au cauzat instabilitate pe piaţa ţiţeiului. Evenimentele au dus la creşterea preţurilor, o evoluţie care s-a repetat vineri după uciderea generalului iranian. Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au urcat cu peste 4% vineri.

Si pe 3 ianuarie 2020 pietele internationale au reactionat. Pretul petrolului a inceput sa urce pe pietele internationale.

Analiştii Eurasia Group sunt de părere că răspunsul Iranului după uciderea lui Soleimani s-ar putea manifesta prin perturbarea transporturilor de petrol în Golful Persic. „Ne aşteptăm ca Iranul să repornească agresiunile asupra navelor care transportă petrolul în Golf, poate chiar să relanseze ofensive militare pentru a întrerupe temporar transportul”, au comunicat analiştii.

Pe unde trece petrolul care ajunge la nivel mondial

Dimensiunile pasajelor navigabile din Strâmtoarea Ormuz forţează navele să treacă prin apele teritoriale iraniene. Peste 80% din petrolul care trece prin strâmtoare este destinat ţărilor asiatice. Iar cumulat pe aici trec peste 22,5 milioane de barili în fiecare zi.

Adică aproximativ 24% din producţia zilnică de petrol la nivel global trece pe acolo. Trece si circa 30% din întreaga cantitate de petrol care este transportată de nave pe apă. Statele Unite au ameninţat în trecut Iranul cu represalii dacă încearcă să blocheze tranzitul prin Strâmtoarea Ormuz. Continuarea articolului poate fi lecturata pe Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS