9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternationalBiden încheie războiul comercial cu UE, deschis de Trump

Biden încheie războiul comercial cu UE, deschis de Trump

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, relatează Reuters.

Citându-l pe poetul irlandez W. B. Yeats, la sosirea sa la primul său summit UE-SUA în calitate de președinte, Biden a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Pe parcursul președinției lui Trump, această relație a atins cel mai jos punct al său. Trump a acuzat UE inclusiv că are practici comerciale mai rele decât China.

Trump a impus tarife de 7,5 miliarde asupra produselor europene după ce Organizația Mondială a Comerțului s-a pronunțat asupra unor „subvenții nedrepte” ale UE pentru Airbus.

La puțin timp, UE a răspuns prin impunerea de bariere tarifare de miliarde de dolari asupra produselor americane, pe baza unei decizii similare a Organizației Mondial a Comerțului în ce privește subvențiile guvernului federal american pentru Boeing.

Trump a impus, de asemenea, tarife de 25% asupra oțelului european și de 10% pentru aluminiu.

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS