Sute de imigranți haitieni, cubanezi, din America Centrală și de Sud s-au confruntat sâmbătă cu membrii Gărzii Naționale (GN) după ce au părăsit Tapachula, Chiapas, pe jos, potrivit worldakkam.com.
Grupul, format majoritar din guatemalezi, hondurieni şi salvadorieni, precum şi câţiva haitieni, a fost oprit din marşul său către frontiera de nord a Mexicului de un amplu dispozitiv de gărzi naţionale, potrivit unui raport al poliţiei statului mexican Chiapas. Agenţi de la Imigraţie i-au controlat pe aceşti migranţi, inclusiv pe femei şi copii, înainte de a aresta 80 dintre ei.
Coliziunea a avut loc la aproximativ 15 km sud de Huixtla, un oraș la aproximativ 40 km nord de Tapachula. În momentul conflictului, președintele Lopez Obrador se îndrepta spre tapachula, iar acțiunile autorităților păreau cel puțin parțial motivate de dorința de a evita întâlnirile dintre șeful statului și caravane imigranți.
Potrivit unor imagini ale mass-media locale, migranţii au aruncat pietre asupra gărzilor naţionale care le blocau drumul.
Acest grup de migranţi, format iniţial din 700 de persoane, a plecat sâmbătă din Tapachula, la frontiera cu Guatemala. Însă după mai multe confruntări cu poliţia, mai mulţi dintre ei, în principal familii, au preferat să renunţe la călătoria lor.
Cei care au putut să scape de controalele poliţiştilor s-au refugiat la comunităţi din zonă, înainte de a se regrupa pentru a-şi relua drumul.
Administrația Biden, mai blândă cu migranții
Institutul pentru Migraţie mexican a anunţat între timp că a disponibilizat doi dintre agenţii săi care au fost văzuţi într-o înregistrare video cum loveau migranţi ce făceau parte din această caravană plecată sâmbătă.
O altă caravană formată din circa 200 de migranţi a plecat luni din acelaşi oraş, tot în scopul de a ajunge în SUA.
Aceste caravane de migranţi, dintre care mulţi sunt minori, s-au înmulţit după instalarea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă. Spre deosebire de predecesorul său republican Donald Trump, care a fost radical împotriva migranţilor şi a ridicat un zid la graniţa cu Mexicul, democratul Joe Biden a manifestat o atitudine mai tolerantă faţă de migraţie şi a anulat în februarie finanţarea alocată continuării proiectului pentru acel zid.
Însă administraţia preşedintelui american Joe Biden a încheiat acorduri cu Mexic, Honduras şi Guatemala pentru ca aceste ţări să-şi sporească trupele prezente la graniţe.
Mexicul a desfăşurat peste 27.500 de membri ai forţelor sale armate la frontierele sale de nord şi de sud, pentru a face faţă acestor valuri de migranţi.