6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternationalConsultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, ieri, la Washington D.C., consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la invitația acestuia.

Consultările politice între șefii celor două diplomații au marcat totodată deschiderea celei de-a șaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declarației comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii. Reuniunea Dialogului Strategic va avea loc marți, 9 noiembrie, fiind prima reuniune de acest tip cu noua Administrație de la Washington și prima după anul 2018.

Cu prilejul consultărilor, cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru consistența agendei și dialogului bilaterale, precum și pentru evoluțiile pozitive și perspectivele pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic – de la cooperarea militară și de securitate, la cooperarea politică, în domeniul economiei, energiei și relaților inter-umane.

Întâlnirea dintre cei doi înalți oficiali a reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părți pentru consolidarea și aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării bilaterale în toate domeniile Parteneriatului Strategic, precum și în ceea ce privește provocările la nivel regional și global.

Ministrul român al afacerilor externe a evocat momentul simbolic al vizitei, în contextul marcării, în 2021, a 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, respectiv de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite ale Americii în România. În același timp, ministrul român al afacerilor externe a exprimat interesul marcării, în anul 2022, printr-o agendă bilaterală consistentă, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Cooperarea militară și de securitate

Discuțiile celor doi șefi ai diplomațiilor s-au axat mai întâi pe aspecte care țin de cooperarea militară și de securitate și au abordat, în context, evoluțiile cele mai recente în materie de securitate în regiunea Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au agreat necesitatea consolidării cooperării în domeniul politic și de securitate și apărare și au evidențiat importanța coordonării strânse România-SUA, precum și în cadrul NATO, în perioada următoare.

Au agreat, totodată, necesitatea unor măsuri de descurajare și reacție credibilă, pe măsura provocărilor care apar la Marea Neagră, în special în legătură cu Ucraina, și au stabilit menținerea unui contact apropiat în acest sens.

Atenție specială regiunii Mării Negre

În acest context, șeful diplomației române a reiterat necesitatea acordării unei atenții speciale regiunii Mării Negre, care este esențială pentru securitatea euroatlantică, și a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră, care este în curs de elaborare la nivelul Administrației Biden.

Bogdan Aurescu a subliniat că, în viziunea României, această strategie trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop.

Secretarul de stat Blinken a apreciat în mod deosebit propunerea României, ca stat riveran și aliat responsabil și ferm angajat al SUA, și a fost de acord cu evaluarea părții române în ceea ce privește faptul că Marea Neagră nu poate deveni un instrument de proiectare a forței ostile și destabilizatoare.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea consolidării de o manieră coerentă și unitară a posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, evidențiind importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România.

Noul Concept Strategic al Alianței

Șeful diplomației române a punctat, totodată, și importanța coordonării strânse pe perioada negocierilor privind Noul Concept Strategic al Alianței, care urmează a fi adoptat la Summitul aliat de la Madrid, din iunie 2022.

Totodată, șeful diplomației române a subliniat rolul important al României în zona Europei Centrale și de Sud-Est și la Marea Neagră, precum și eforturile semnificative ale țării noastre în ceea ce privește consolidarea securității, stabilității regionale și rezilienței strategice.

Ministrul Bogdan Aurescu a împărtășit în detaliu cu secretarul de stat Blinken evaluarea sa cu privire la evoluțiile din R. Moldova și Ucraina și a reiterat angajamentul și acțiunile concrete de sprijin ale României în relația cu acești parteneri.

Cooperarea economică dintre România și SUA

În ceea ce privește cooperarea economică dintre România și SUA, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea de a dezvolta în continuare cooperarea pe acest palier, cu accent pe obiectivul sporirii investițiilor americane în regiune, în completarea dimensiunii de securitate.

În context, a evocat importanța dezvoltării proiectelor de interconectare strategică foarte importante pentru România, Rail2Sea și Via Carpathia, proiecte cu impact pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât și asupra mobilității militare. Oficialul român a încurajat avansarea către identificarea unor formule concrete de participare a SUA, inclusiv financiară, la dezvoltarea acestor proiecte.

Cooperare în domeniul energiei nucleare civile

În același timp, cei doi înalți oficiali au pus accentul pe importanța cooperării celor două state în domeniul energiei nucleare civile. Cei doi demnitari au salutat relevanța strategică și simbolică a anunțului făcut de Președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, din luna noiembrie, privind cooperarea cu SUA în dezvoltarea și implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR).

Aceasta reprezintă un pas concret în efortul comun de reducere a emisiilor de carbon din sistemele energetice și în asigurarea securității energetice naționale și regionale, cu potențialul de a transforma România într-un hub investițional și de furnizare de astfel de tehnologii pentru statele europene și partenere.

Totodată, oficialul român a evocat perspectivele accederii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) drept una dintre prioritățile majore de politică externă ale țării noastre, mulțumind omologului american, cu acest prilej, pentru sprijinul SUA în avansarea în acest proces.

Accederea României la Programul Visa Waiver

În plus, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce privește accederea țării noastre la Programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și a solicitat implicarea concretă a părții americane în atingerea acestui obiectiv comun, inclusiv prin susținerea unei campanii adecvate de comunicare care să contribuie la reducerea ratei de refuz, ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken au reconfirmat importanța deosebită a consolidării și aprofundării relației transatlantice. În acest context, ministrul român a subliniat angajamentul deplin al României pentru promovarea valorilor democratice, consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a rezilienței strategice a relației transatlantice, precum și dorința de cooperare strânsă cu SUA în acest scop. A exprimat interesul României de a contribui consistent la Summitul pentru Democrație organizat de Administrația SUA în acest an.

Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au discutat și despre teme de actualitate de pe agenda internațională, inclusiv relațiile cu China și abordarea principială comună în acest sens, secretarul de stat Blinken mulțumind României pentru poziționare și acțiuni în acest sens.

Cei doi înalți oficiali au discutat și despre eforturile comune pentru combaterea COVID-19 și despre importanța solidarității internaționale în acest sens.

Secretarul de stat american a adresat mulțumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru angajamentul ferm pe care țara noastră îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune, România având o contribuție esențială la stabilitatea și reziliența regională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS