Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a anunțat restabilirea ordinii constituționale în întreaga țară, informează Gazeta.ru.
Președintele țării a făcut acest anunț în timpul unei întâlniri în sediul unei instituții de luptă anti-teroristă, relatează serviciul de presă al șefului statului. El a menționat că forțele de ordine se află încă în teren.
„Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”
„Ordinea constituțională a fost restabilită practic în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”, a spus șeful statului.
Potrivit acestuia, ”teroriştii”, așa cum i-a denumit pe protestatari, încă mai folosesc arme şi deteriorează proprietăți private și publice, astfel că acțiunile antiteroriste trebuie „să continue până la distrugerea completă a militanților”, a spus politicianul.
Mai devreme s-a anunțat că forțele de ordine au preluat controlul asupra tuturor primăriilor din țară, după ce o mare parte dintre acestea au fost preluate de manifestanți.
Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie
Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețului gazului lichefiat și au escaladat rapid în revolte și ciocniri cu poliția.
Pe 4 ianuarie, comisia guvernamentală a anunțat reducerea prețului, alături de alte măsuri economice, precum și interzicerea exporturilor de alimente pentru o perioadă, însă protestele au continuat.
Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a făcut apoi apel la șefii de stat ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) cu o cerere de a ajuta Kazahstanul să depășească „această amenințare teroristă”.
Peste 3.000 de persoane au fost reținute în Kazahstan
Potrivit RIA Novosti, peste 3.000 de persoane au fost reținute în Kazahstan în dimineața zilei de 7 ianuarie. S-a raportat eliminarea a 26 de infractori înarmați, iar alți 18 protestanți înarmați au fost răniți.
Înainte de asta, s-a semnalat că în Almatî s-au auzit împușcături, însă baricadele ridicate de manifestanți au fost demontate și nu mai erau polițiști sau protestatari pe străzi.
Pe fondul protestelor violente din Kazahstan, cel mai mare vânzător de gaz lichefiat, gigantul Kazmunaygas (proprietarul Rompetrol) este suspectat că a conspitat cu alți producători locali pentru creșterea prețurilor la gaze, măsură care a contribuit la declanșarea revoltei sociale. Acuzațiile sunt aduse de Agenția pentru Protecția Concurenței, care estimează o întelegere între patru mari producători locali, în privința stabilirii prețurilor la gaze.
În cursul zilei de joi, autoritățile au anunțat că au decedat 12 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost uciși și peste 350 au fost răniți. Nu se cunoaște nici acum numărul morților și răniților din partea civililor.