Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au început discuțiile la Astana, în Kazahstan.
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Turcia este cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană și a propus construirea în această țară a ceea ce a numit un „hub de aprovizionare”, relatează Reuters.
Propunerea vine în contextul în care Rusia încearcă să își mențină influența energetică asupra Europei, redirecționând în același timp livrările de la gazoductele baltice Nord Stream, avariate luna trecută în urma unor explozii care fac încă obiectul unei anchete.
„În cursul activității acestui hub, pe care l-am putea crea împreună, bineînțeles, ar fi, de asemenea, o platformă nu numai pentru livrări, ci și pentru determinarea prețului, deoarece aceasta este o problemă foarte importantă – problema prețurilor”, i-a spus Putin lui Erdogan în cadrul unei întâlniri în Kazahstan.
„Astăzi, aceste prețuri sunt foarte mari; am putea cu ușurință să le reglementăm [la un nivel normal al pieței], fără nicio conotație politică”.
Erdogan nu a comentat ideea hub-ului de gaz
Putin a sugerat pentru prima dată miercuri că Rusia ar putea crea un important hub de gaze în Turcia prin redirecționarea livrărilor destinate conductelor submarine Nord Stream, care sunt avariate. Autoritățile suedeze și daneze investighează exploziile ca fiind acte de sabotaj, dar nu au spus încă cine cred că este responsabil.
În schimbul televizat dintre cei doi lideri, Erdogan nu a comentat ideea hub-ului de gaz.
Erdogan a încercat să medieze între Moscova și Kiev de când Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie. El a obținut un progres diplomatic rar când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat un acord în iulie care a permis reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră pe care Rusia le blocase.
Putin a declarat la reuniunea de joi că nu ajungea suficientă cantitate de cereale către țările cele mai sărace. De asemenea, Rusia spune că propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, sunt împiedicate de problemele legate de accesul la porturile străine și de dificultățile în obținerea de asigurări.
„Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale în cadrul acordului de la Istanbul și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin intermediul Turciei”, i-a spus Erdogan lui Putin.
Președintele Erdogan l-a lăsat pe Putin să aștepte la summitul de la Astana
Președintele Erdogan l-a lăsat pe Putin să aștepte la summitul de la Astana. Într-un videoclip postat pe Twitter, se poate observa cum liderul rus îl așteaptă pe omologul său turc în sala unde cei doi trebuiau sa se întâlnească. În așteptarea lui Erdogan, Putin intră în discuție cu mai mulți jurnaliști prezenți la summit și aranjează diverse obiecte pe masă.