Fostul preşedinte american Donald Trump a fost pus de acuzare pentru că a complotat în vederea anulării înfrângerii sale în alegerile din 2020.
Potrivit CNN, în cadrul anchetei avocatului special Jack Smith, Trump a fost acuzat de:
- conspiraţie în vederea fraudării Statelor Unite;
- conspiraţie în vederea obstrucţionării unei proceduri oficiale;
- obstrucţionarea şi încercarea de obstrucţionare a unei proceduri oficiale;
- conspiraţie împotriva drepturilor.
El urmează să se prezinte, joi, la Tribunalul Federal din Washington, DC.
„La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni potrivit cărora ar fi existat o fraudă care să determine rezultatul alegerilor şi că el ar fi câştigat de fapt”, se arată în rechizitoriu.
„Aceste afirmaţii au fost false. Acuzatul ştia că sunt false, dar le-a difuzat oricum, pentru a face ca afirmaţiile sale false cu bună ştiinţă să pară legitime. Motivul a fost de a crea o atmosferă intensă de neîncredere şi furie şi pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor”, se mai arată în document.
Complotul pentru a anula alegerile din 2020 a spulberat normele prezidenţiale. A culminat cu un atac fizic de neconceput la Capitoliul SUA, la 6 ianuarie 2021, când Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria preşedintelui Joe Biden.
Chiar şi înainte de asta, Trump s-a angajat într-o campanie de presiune fără precedent faţă de lucrătorii electorali şi legislatorii statelor, faţă de oficialii Departamentului de Justiţie şi chiar faţă de propriul său vicepreşedinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.
Smith a declarat reporterilor că va solicita un „proces rapid” şi a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare.
Trump a „exploatat” atacul din 6 ianuarie, spun procurorii
Acuzarea susţine că Trump şi coautorii au „exploatat” atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA prin continuarea eforturilor de a convinge membrii Congresului să amâne certificarea alegerilor.
„Pe măsură ce au urmat violenţele, acuzatul şi coautorii au exploatat perturbarea prin redobândirea eforturilor de a ridica pretenţii false de fraudă electorală şi de a-i convinge pe membrii Congresului să amâne în continuare certificarea pe baza acestor pretenţii”, potrivit actului de acuzare.
Acuzarea mai afirmă că Trump i-a înşelat pe mulţi dintre cei care au provocat dezordine, făcându-i să creadă că vicepreşedintele de atunci, Mike Pence, ar putea schimba rezultatele alegerilor pentru a-l face pe Trump învingător.
Trump a respins orice sugestie că ar fi greşit după alegerile din 2020.
Casa Albă a refuzat să comenteze.
Şase coautori neinculpaţi au fost incluşi în dosar
Printre cei şase se numără patru avocaţi anonimi care l-ar fi ajutat pe Trump în efortul său de a submina alegerile din 2020. De asemenea, este inclus şi un oficial neidentificat al Departamentului de Justiţie care „a încercat să folosească Departamentul de Justiţie pentru a deschide investigaţii false privind infracţiunile electorale şi pentru a influenţa legislaturile statelor cu afirmaţii false cu bună ştiinţă privind fraudele electorale”.
Actul de acuzare menţionează, de asemenea, un „consultant politic anonim care a ajutat la punerea în aplicare a unui plan de prezentare a unor liste frauduloase de electori prezidenţiali pentru a obstrucţiona procedura de certificare”.
Pe măsură ce ancheta se desfășoară și există posibilitatea ca alții să fie acuzați, procedurile penale împotriva lui Trump se vor desfășura în instanța federală din DC.
Este probabil că la acea înfățișare el își va prezenta pledoaria și judecătorul districtual american Tanya Chutkan – o persoană numită de Obama căreia i-a fost repartizată cazul. Ea și-a dezvoltat reputația de a condamna deosebit de dur revolta din 6 ianuarie.
Trump își dorește tergiversarea procesului
Avocații lui Trump vor jongla cu calendarul instanței de judecată cu procedurile din celelalte două acuzații penale cu care se confruntă. Un alt caz introdus de Smith este cel în care îl acuză de manipularea greșită a documentelor clasificate de la Casa Albă. Un altul este condus de procurorii din Manhattan, care au adus acuzații din 2016, vizând schema de bani pentru campanie.
Pe baza argumentelor sale în acest caz, se pare că fostul președinte va face presiuni pentru un proces în cazul subversiei electorale, care să aștepte până după alegerile din 2024. Între timp, își va continua programul campaniei, inclusiv o apariție pe care și-a programat-o vineri în Alabama.
Citește și: Piaţa Chiriac, încotro? Conducerea pieţelor recunoaşte că nu există vad