9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentLider yakuza acuzat că a încercat să vândă materiale nucleare

Lider yakuza acuzat că a încercat să vândă materiale nucleare

-

Un lider yakuza a fost acuzat de încercarea de a vinde materiale nucleare de calitate unui grup etnic insurgent din Myanmar, potrivit unui nou rechizitoriu al Departamentului de Justiție al SUA.
Avocații acuzării l-au identificat pe Takeshi Ebisawa, de 60 de ani, ca fiind un lider al „sindicatului transnațional de crimă organizată Yakuza”.
Takeshi Ebisawa, care a fost arestat în 2022 sub acuzația de conspirații privind traficul de droguri și arme, se confruntă cu mai multe acuzații noi pentru că ar fi încercat să vândă materiale nucleare cuiva despre care credea că este un general iranian, în schimbul unui depozit semnificativ de arme.

Ebisawa a declarat că are acces la materiale nucleare

Potrivit noului rechizitoriu, Ebisawa a declarat în 2020 unei surse confidențiale pentru Drug Enforcement Administration și unui agent sub acoperire DEA că are acces la materiale nucleare pe care dorea să le vândă, întrebând dacă au un cumpărător pentru uraniu.
Ebisawa a trimis imagini „care înfățișează substanțe stâncoase cu contoare Geiger care măsoară radiațiile”, conform rechizitoriului, precum și pagini din ceea ce Ebisawa a spus că sunt analize de laborator „care indică prezența elementelor radioactive toriu și uraniu”. El este acuzat că a mers în februarie 2022 la Phuket, în Thailanda, împreună cu trei rebeli birmani care au adus mostre de uraniu, toriu și plutoniu.

Întâlnire cu un agent american sub acoperire

Aceștia s-au întâlnit cu un agent american sub acoperire pentru Drug Enforcement Administration, care se dădea drept traficant internațional de arme. Împreună cu el se afla un alt bărbat care lucra pentru americani, care se dădea drept un general iranian, au declarat procurorii.

Unul dintre separatiști i-a cerut agentului sub acoperire să vină în camera sa de hotel, unde i-a arătat mostre de materiale nucleare, potrivit actului de acuzare.

Mostrele au fost ulterior confiscate de autoritățile thailandeze și predate americanilor, care au stabilit, prin intermediul unui test la un laborator nuclear american, că acestea conțineau într-adevăr plutoniu de calitate militară, precum și uraniu, au precizat procurorii.

După ce au arătat mostrele, Ebisawa și separatiștii ar fi avut o întâlnire, care a fost înregistrată, cu agentul sub acoperire și cu presupusul general iranian, în care au discutat despre o „afacere cu arme în schimbul materialelor nucleare”.

6,9 milioane de dolari

Întâlnirea de la Phuket este prezentată, în rechizitoriu, ca fiind punctul culminant al unei serii de convorbiri telefonice și întâlniri prin videoconferință, începând din 2020, în care Ebisawa ar fi încercat să acționeze ca intermediar între liderii insurgenței birmane și Iran. Ebisawa le-ar fi explicat agentului și bărbatului erijat în general iranian că avea acces la „o cantitate mare de materiale nucleare pe care dorea să le vândă”.

Acesta ar fi trimis fotografii cu o mostră de material alături de un contor Geiger și ar fi întrebat dacă ar putea avea un cumpărător interesat să achiziționeze uraniu, sfătuindu-i că acesta „nu este bun pentru sănătate”.

Agentul sub acoperire l-a informat că „generalul” era „foarte interesat” și i-a explicat că acesta nu va fi folosit pentru a produce electricitate, ci ca parte a programului de arme nucleare al Iranului.

Ebisawa ar fi transmis o ofertă din partea unei companii miniere de a furniza 50 de tone metrice de uraniu și toriu pentru 6,9 milioane de dolari. El a spus că are acces și la plutoniu, care ar fi mai puternic, au declarat procurorii.

Ce arme își dorea Ebisawa

După ce Ebisawa a recunoscut că nu avea o licență pentru a comercializa aceste substanțe, agentul sub acoperire a spus: „Aceasta va fi o tranzacție ilegală foarte discretă și secretă”.

„Da”, ar fi răspuns Ebisawa. „De aceea trebuie să vorbim rapid despre asta”.

Procurorii au declarat că, în timp ce aceste discuții erau în curs de desfășurare, Ebisawa i-a notificat că era interesat să cumpere o cantitate enormă de arme, trimițându-le o listă de cumpărături care cerea:

  • 5.000 de AK-47,
  • un milion de cartușe,
  • 20 de mitraliere M60,
  • rachete,
  • 20 de rachete sol-aer. Acestea erau căutate de liderul unui grup insurgent birmanez.

Se spunea că insurgenții birmanezi aveau acces la materiale nucleare care erau exploatate pe teritoriul lor din Myanmar. Ebisawa ar fi sugerat liderului grupului insurgent să vândă materiale nucleare Iranului prin intermediul său pentru a-și finanța achizițiile de arme. În cadrul unei întâlniri ulterioare, insurgenții au afirmat că au 100 de kilograme de uraniu îmbogățit „gata de plecare” și alte 500 de kilograme care ar putea fi gata în 30 de zile.

Ebisawa, care a fost arestat la New York, se confruntă, de asemenea, cu acuzații de contrabandă cu droguri. El urmează să se prezinte joi în fața unui judecător din Manhattan pentru a fi acuzat în mod oficial de trafic internațional de materiale nucleare și de acuzații conexe de conspirație. Ar putea face zeci de ani de închisoare, potrivit CNN.

Citește și: UE oferă ajutor umanitar de 83 de milioane EUR pentru persoanele din Ucraina și Moldova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Superliga / Universitatea Craiova – Dinamo, astăzi, ora 20.30

Universitatea Craiova are parte astăzi, de la ora 20.30,...

ȘTIRI GdS