Prim-ministrul peruan Alberto Otárola a demisionat fiind acuzat de trafic de influență. Se pare că a încercat să-și folosească influența pentru a ajuta o femeie să obțină contracte guvernamentale profitabile.
Scandalul a escaladat săptămâna trecută, când un post de televiziune peruan a difuzat clipuri audio din ceea ce a spus că sunt conversații între cei doi. Otárola, de 57 de ani, a negat orice faptă greșită. O anchetă oficială a fost declanșată cu privire la acuzații, potrivit Yahoo News. Potrivit programului Panorama, care a difuzat pentru prima dată clipurile, femeia cu care se aude vorbind Otárola este Yaziré Pinedo, de 25 de ani. Ei i s-au atribuit două contracte de muncă în ministerul apărării în 2023. Valoarea acestora i-au adus un total de 53.000 de sol (14.000 de dolari; 11.000 de lire sterline).
Otárola a fost ministrul apărării al Peru până la sfârșitul anului 2022, când președintele Dina Boluarte a preluat funcția și a fost promovat.
Trafic de influență, contra amor
În clipurile audio, Otárola poate fi auzit declarându-și dragostea pentru femeie și rugându-i să-i trimită CV-ul. Remarcile par să contrazică o declarație pe care a făcut-o înainte că a întâlnit-o doar o singură dată pe Pinedo.
Ea a declarat marți postului peruan Canal N că a avut anterior o scurtă relație cu el. Ambii au spus că înregistrările audio provin din conversații din 2021 – înainte ca Otárola să devină ministru. Cu toate acestea, președintele Boluarte a cerut ca premierul să se întoarcă dintr-o vizită oficială în Canada. Apoi a urmat demisia sa.
„Cei care mi-au dorit întotdeauna să plec din guvern… Nici măcar nu au ezitat. A editat un audio cu scopul voalat de a-mi păta imaginea”, a spus Otárola în discursul său de demisie.
Printre cei pe care i-a acuzat că a făcut parte dintr-un complot pentru a-l dezonora se numără și fostul premier Martín Vizcarra, care a declarat pe rețelele de socializare că „a respins cu fermitate” „acuzațiile delirante”. Conform legii peruane, toți cei 18 membri ai cabinetului peruan trebuie să-l urmeze pe Otárola și să-și prezinte demisia – dar președintele are posibilitatea de a-i reaelege. Guvernul peruan nu este străin de schimbări. Boluarte a ordonat mai multe remanieri de cabinet de la preluarea puterii la sfârșitul anului 2022, în timp ce încearcă să înăbușe opoziția față de conducerea sa.
Citește și: Cutremur miercuri dimineața în România