Departamentul de Stat a ordonat evacuarea personalului guvernamental american care nu este de urgență și a membrilor familiei diplomatice din ambasada sa din Port-au-Prince, Haiti. Toți americanii sunt sfătuiți să părăsească națiunea din Caraibe cât mai curând posibil, pe fondul creșterii violenței din țară, potrivit The Washington Post.
Anunțul unei „plecări ordonate” a venit joi târziu, după o săptămână în care haitienii din cartierul înconjurător au invadat zona din afara ambasadei, căutând protecție de ceea ce misiunea diplomatică a numit „focuri de armă puternice în vecinătate”. Angajații Ambasadei primiseră deja ordin să nu părăsească complexul SUA „până la o nouă notificare”. Bandele armate au preluat puterea în până la 90% din capitala haitiană de la asasinarea în urmă cu doi ani a președintelui Jovenel Moïse. Chiar dacă contestă între ei teritoriul și controlul resurselor, ei s-au implicat în campanii extinse de ucidere, viol și strămutare de civili.
Haos în Haiti
Case au fost incendiate, familiile au rămas fără hrană și apă. O nouă epidemie de holeră amenință, iar o campanie umanitară a ONU a primit doar o fracțiune din finanțarea solicitată pentru restul anului. De la moartea lui Moïse, haosul politic care a afectat Haiti de zeci de ani s-a agravat.
Înlocuitorul său, prim-ministrul Ariel Henry, a cerut în octombrie anul trecut o forță multinațională pentru a interveni și a controla bandele. Dar comunitatea internațională nu a reușit să descopere cum să-l formeze și nicio țară nu a fost de acord să conducă o astfel de misiune.
Statele Unite, cu propria sa istorie de intervenții în Haiti, nu și-au exprimat interesul să conducă o astfel de forță. Speranțele s-au prăbușit că și Canada va prelua conducerea. Întâlnindu-se luna aceasta cu Henry în timpul unei vizite în Trinidad și Tobago, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că este „imperativ… ca toată comunitatea internațională să se unească în sprijinul Haiti”.
Citește și: (VIDEO) Lista completă a câștigătorilor a Premiilor Oscar 2024