8.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Iran: Echipele de salvare au găsit elicopterul în care se afla președintele Ebrahim Raisi

(VIDEO) Iran: Echipele de salvare au găsit elicopterul în care se afla președintele Ebrahim Raisi

-


Elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit de echipele de căutare, potrivit BBC

Salvatorii vor ajunge la locația elicopterului în „câteva minute”, a declarat șeful Societății Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand. El a spus că se aflau la aproximativ 2 km de unde se crede că a avut loc aterizarea forță.

Un elicopter în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit duminică în zona muntoasă de nord-vest a țării. O operațiune masivă de salvare s-a declanșat într-o pădure învăluită de ceață, în timp ce oamenii era îndemnați să se roage.

O dronă turcă a sugerat că locul prăbușirii se afla pe versantul unui munte din nord-vestul Iranului. Incidentul are loc în timp ce Iranul, sub conducerea lui Raisi și a Liderului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat luna trecută un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului și a îmbogățit uraniul mai aproape ca niciodată de nivelurile de calitate pentru arme.

În elicopter se aflau și alți oficiali

Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu ani de proteste în masă împotriva teocrației sale șiite din cauza unei economii aflate în dificultate și a drepturilor femeilor – făcând momentul mult mai sensibil pentru Teheran și viitorul țării, pe măsură ce războiul Israel-Hamas înflamează Orientul Mijlociu. Raisi călătorea în provincia Azerbaidjan de Est din Iran.

Cu președitele Raisi au călătorit ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Iranului Azerbaidjan de Est și alți oficiali și gărzi de corp, a informat agenția de presă IRNA, administrată de stat. Un oficial guvernamental local a folosit cuvântul „accident”, dar alții s-au referit fie la o „aterizare grea”, fie la un „incident”.

Nici IRNA, nici televiziunea de stat nu au oferit informații despre starea lui Raisi în orele următoare.

Rugăciuni pentru președinte

Luni dimineața devreme, autoritățile turce au lansat ceea ce au descris drept imagini cu dronă care arată ceea ce părea a fi un incendiu în sălbăticie pe care „l-au bănuit a fi epava de elicopter”. Coordonatele din filmare au plasat focul la aproximativ 20 de kilometri sud de granița dintre Azerbaidjan și Iran, pe versantul unui munte abrupt. Autoritățile au îndemnat publicul să se roage pentru el.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu sute de credincioși, unii cu mâinile întinse în rugăciune, rugându-se la Altarul Imam Reza din orașul Mashhad, unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului șiit, precum și în Qom și în alte locații din țară. Canalul principal al televiziunii de stat a difuzat rugăciunile fără oprire.

În Teheran, un grup de bărbați îngenunchiați pe marginea străzii au strâns fire de mărgele de rugăciune și au urmărit un videoclip cu Raisi rugându-se, unii dintre ei plângând vizibil.

„Dacă i se întâmplă ceva, vom avea inima frântă”, a spus unul dintre bărbați, Mehdi Seyedi. „Fie ca rugăciunile să funcționeze și să se întoarcă sănătos în brațele națiunii.”

În comentariile difuzate la televiziunea de stat, ministrul de Interne Ahmad Vahidi a spus: „Stimatul președinte și compania se întorceau la bordul unor elicoptere, iar unul dintre elicoptere a fost forțat să aterizeze din cauza vremii nefavorabile și a ceții”.
Raisi, de 63 de ani, a condus anterior sistemul judiciar din țară. Este privit ca un protejat al lui Khamenei, iar unii analiști au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sau demisia lui Khamenei.

Președintele urma să inaugureze un baraj

Raisi se afla la granița cu Azerbaidjan duminica dimineață pentru a inaugura un baraj cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras. Vizita a avut loc în ciuda relațiilor reci dintre cele două națiuni, inclusiv în legătură cu un atac cu armă asupra ambasadei Azerbaidjanului la Teheran în 2023 și în ciuda relațiilor diplomatice ale Azerbaidjanului cu Israelul, pe care teocrația șiită a Iranului îl consideră principalul său inamic în regiune.

Iranul zboară o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale îngreunează obținerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură înainte de Revoluția Islamică din 1979. IRNA a publicat imagini pe care le-a descris ca Raisi decolând în ceea ce seamănă cu un elicopter Bell, cu o schemă de vopsea alb-albastru văzută anterior în fotografiile publicate.

Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din 2021 din Iran. A fost un scrutin care a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice. Raisi este sancționat de SUA în parte pentru implicarea sa în execuția în masă a mii de prizonieri politici în 1988, la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

Citește și: Primăria dă 3,4 milioane de lei pentru proiectarea Parcului Cernele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Mesajul lui Donald Trump pentru liderii reuniți la Davos:...

Președintele american Donald Trump a vorbit de la distanță...

ȘTIRI GdS