5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalG7 acordă un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din active rusești

G7 acordă un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din active rusești

-

G7 a fost de acord să folosească activele rusești înghețate pentru a strânge 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a o ajuta să lupte cu forțele ruse invadatoare.

Președintele american Joe Biden a spus că este un alt memento pentru Rusia „că nu dăm înapoi”. Moscova a amenințat cu măsuri de răzbunare „extrem de dureroase”.
Banii nu sunt de așteptat să ajungă până la sfârșitul anului, dar sunt văzuți ca o soluție pe termen mai lung pentru a sprijini efortul de război și economia Ucrainei.

Tot la summitul G7 din Italia, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și Joe Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina și SUA, salutat de Kiev drept „istoric”.
Acordul prevede ajutor militar și de instruire al SUA pentru Ucraina – dar nu obligă Washingtonul să trimită trupe pentru a lupta pentru aliatul său.

Active înghețate

Active în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari au fost înghețate de G7, alături de UE, în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.
Valoarea de active generează aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în dobândă.
Conform planului G7, cele 3 miliarde de dolari vor fi folosiți pentru achitarea dobânzii anuale la împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru ucraineni, luat de pe piețele internaționale.

Președintele Biden a spus că împrumutul de 50 de miliarde de dolari „ar pune acești bani să lucreze pentru Ucraina și îi va trimite un nou memento lui Putin că nu ne dăm înapoi. „.
Liderul SUA a subliniat că Putin „nu poate să ne aștepte afară, nu ne poate dezbina. Vom fi alături de Ucraina până când ei vor birui în acest război”.

O zi memorabilă

Președintele Zelensky le-a mulțumit americanilor și altor aliați pentru sprijinul lor neclintit.
Și referindu-se la noul acord de securitate, el a spus: „Este o zi cu adevărat istorică și am semnat cel mai puternic acord în Ucraina și SUA de la independența noastră [în 1991]”.
Grupul G7 de națiuni bogate, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, au fost susținători financiari și militari importanți ai Ucrainei în lupta pentru a controla forțele ruse de ocupare.
Alți lideri ai G7 au salutat, de asemenea, acordul de împrumut de 50 de miliarde de dolari, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, descriindu-l drept „schimbarea jocului”.

Unii dintre cei din Kiev, care făcuseră eforturi pentru acesti bani, doreau ca G7 să elibereze întregul fond înghețat de 300 de miliarde de dolari, nu doar interesul pe care îl generează. Banca Centrală Europeană a exclus acest lucru.
Spre deosebire de pachetul de ajutor american, care s-a tradus direct în trimiterea mai multor rachete în prima linie, acești bani probabil nu vor ajunge până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că vor avea un impact redus asupra cursului actual al războiului.

Decizia G7, un punct de cotitură în război

Deocamdată, Ucraina spune că încă are nevoie urgentă de mai multe arme – în primul rând sisteme de apărare aeriană pentru a stopa atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra orașelor și centralelor sale electrice, precum și avioane de luptă F-16 mult așteptate, care speră că vor începe să sosească cât mai curând. Vara asta.
La summitul G7, Zelensky a spus că noul acord de securitate include transporturile americane ale acelor avioane de război.
Acordul de împrumut este, de asemenea, extrem de simbolic pentru Ucraina. Agresorul său este acum forțat să plătească, nu doar pentru a repara devastările pe care le-a produs – ci și pentru ca Ucraina să se apere.

Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelensky a spus că decizia Occidentului de a pedepsi Rusia în acest fel, într-un fel, marchează un punct de cotitură în război.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca împrumutul să forțeze o întoarcere a Rusiei asupra războiului său din Ucraina.
Majoritatea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei sunt deținute în Belgia.
Conform dreptului internațional, țările nu pot confisca acele bunuri din Rusia și să le dea Ucrainei, potrivit BBC.
Cu câteva ore înainte ca decizia G7 să fie anunțată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat că vor exista măsuri de represalii „extrem de dureroase”.

Citește și: Se scoate gazonul de pe Oblemenco.Unde va fi mutat acesta?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024,...

Pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi tipărite aproape 20...

ȘTIRI GdS