29 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalO dezbatere fără precedent ar putea zgudui cursa pentru Casa Albă

O dezbatere fără precedent ar putea zgudui cursa pentru Casa Albă

Confruntarea de la Atlanta dintre Joe Biden și Donald Trump de joi seară are șanse mari să devină O dezbatere fără precedent. Este cea mai fatidică dezbatere prezidențială din istoria SUA.

Pentru prima dată, un președinte în exercițiu și un fost președinte vor sta în fața milioanelor de telespectatori, într-o dezbatere care are loc mult mai devreme decât în ​​mod normal – chiar înainte de convențiile de partid. Confruntarea găzduită de CNN este cel mai important moment de până acum într-un scrutin direct și este cea mai bună șansă a lui Biden de a zgudui cererea de realegere pe care este în pericol profund să o piardă în timp ce se străduiește să-i convingă pe alegători că a îndeplinit politica și normalitatea economică pe care a promis-o în 2020.

Natura importantă a acestei dezbateri poate fi pe deplin înțeleasă doar pe fundalul politicii fără precedent a vremurilor. De când senatorul John F. Kennedy și vicepreședintele Richard Nixon au organizat prima dezbatere televizată în campania din 1960, au avut loc alegeri extrem de strânse care au pus țara pe un drum complet diferit. Dar miza în 2024 este mai mare ca oricând din cauza încercării lui Trump de a perturba transferul pașnic de putere bazat pe afirmații false de fraudă în alegerile din 2020 și a promisiunii sale de a duce o președinție de răzbunare personală nemaivăzută până acum, dacă va câștiga în noiembrie.

Ambii candidați se confruntă cu presiuni extreme

Ambii bărbați vor spera să evite tipul de gafe de seară de dezbatere sau ciudățeniile personale care au devenit adesea virale și au dominat acoperirea media critică după dezbatere, care ajută la consolidarea percepției despre cine a câștigat și cine a pierdut în mintea alegătorilor. Suspinele teatrale ale vicepreședintelui Al Gore în 2000 și președintele George H.W. Privirea neînțeleaptă a lui Bush la ceasul său în 1992 au devenit ambele embleme ale campaniilor învinse. Riscurile sunt acum mult mai mari din cauza rețelelor sociale.

Dezbaterile prezidențiale nu decid întotdeauna cine câștigă în noiembrie. Dar tensiunea din jurul primei dezbateri din acest an din iunie, mai degrabă decât în ​​septembrie sau octombrie, ca de obicei, este palpabilă.

„Cu cât alegerile sunt mai aproape, cu atât sunt mai mari șansele ca o dezbatere să le influențeze”, a spus Aaron Kall, director de dezbateri la Universitatea din Michigan, care a efectuat un studiu aprofundat al fiecărei dezbateri prezidențiale. „De multe ori aceste greșeli reafirmă o caricatură a unuia dintre candidații particulari care a existat înainte să se întâmple.” Pentru Biden, asta înseamnă că nu există momente de bâlbă, iar Trump ar fi sfătuit să evite izbucnirile care confirmă caracterizarea lui Biden de un tiran în așteptare.

Biden s-a pregătit la Camp David

Nici Trump, nici Biden nu au fost într-o dezbatere de la ultima lor ciocnire în campania din 2020, perturbată de pandemie. Și pregătirea lor pentru una dintre cele mai importante nopți din viața lor le-a reflectat caracterul și personajele politice.

Președintele a lipsit din vedere de zile întregi, înghesuit sub stejari, plopi și arțari de la retragerea din Camp David, împreună cu consilieri, elaborând strategii cum să se ocupe de cel mai provocator dușman de dezbatere din istorie. Alimentat de lasagna și tacos, el a luat parte la dezbateri simulate, s-a cufundat în documente și a încercat să anticipeze răsturnările și diversiunele sălbatice ale lui Trump. Este o tabără de dezbateri în conformitate cu punctul de vedere al lui Biden că este blocat într-un duel electoral existențial cu sufletul națiunii pe linie.

Fostul președinte urăște dezbaterile simulate

Fostul președinte Trump urăște dezbaterile simulate și, în schimb, și-a perfecționat pregătirea la mitinguri și evenimente, având încredere în instinctele și intuiția lui și în sentimentul slăbiciunii politice a adversarului. El a avut, totuși, sesiuni de reîmprospătare a politicilor cu asistenți și unele potențiale alegeri vicepreședințiale, inclusiv senatorul Ohio J.D. Vance și senatorul Florida Marco Rubio.

Biden a ridicat mizele pentru el însuși, îndreptându-se spre dezbatere, mai mult decât cele cu care se confruntă orice președinte modern. El susține că Trump este un criminal în care ceva s-a „rupt” și care este prea periculos și nesăbuit pentru a fi lăsat înapoi la Casa Albă. De asemenea, l-a mustrat pe Trump pentru că folosește un limbaj în stil nazist și a avertizat că democrația și libertatea sunt la vot, împreună cu capacitatea „Noi, oamenii” de a modela destinul Americii.

Pregătirea pentru orice la Camp David

Echipa de dezbateri a lui Biden este condusă de fostul șef de cabinet al Casei Albe, Ron Klain, care îi pregătește de o generație pe democrați pentru dezbaterile prezidențiale. Una dintre mantrele lui Klain este „deși poți pierde o dezbatere oricând, o poți câștiga doar în primele 30 de minute”. Prin urmare, se așteaptă ca Biden să încarce în avans cele mai importante puncte pentru a atrage partea probabil cea mai bine cotată a evenimentului de primă ore.

Echipa Biden a analizat cu atenție interviurile și discursurile publice recente ale lui Trump, în timp ce a pregătit răspunsuri la orice el și moderatorii i-ar putea arunca lui Biden. Președintele va fi pregătit pentru orice versiune a lui Trump – fie că este vorba de adversarul bombastic care l-a vorbit și l-a insultat în prima lor confruntare din 2020, fie de un contestator mai reținut care încearcă să proiecteze stabilitatea. Dacă Trump își propune să aibă o poziție prezidențială, Biden are un dulap plin de atacuri practicate și respingeri menite să-l provoace să facă izbucnirile care ar putea opri alegătorii.

Biden pregătit să răspundă și la întrebările personale

Un consilier Biden a declarat pentru CNN că pregătirile pentru dezbatere au inclus pregătirea președintelui să răspundă în cazul în care Trump devine personal – la câteva săptămâni după ce fiul său Hunter a fost condamnat pentru acuzații de infracțiune cu arme. Dragostea și instinctul de protecție al lui Biden pentru familia sa sunt aproape de suprafață și a reacționat cu furie când președintele de atunci l-a adus în discuție pe Hunter în timpul primei lor dezbateri din 2020.

Biden a alergat prin pași într-un hangar mare de la retragerea din Maryland, unde există o scenă de dezbatere simulată cu lumini strălucitoare ale televizorului. Avocatul său personal, Bob Bauer, îl joacă pe Trump, iar alți asistenți au participat în rolul moderatorilor CNN, Dana Bash și Jake Tapper.

Dar sursele au declarat pentru CNN că practica dezbaterii a fost mai mult decât să te simți confortabil. Este, de asemenea, să răspunzi la întrebarea de vârstă. Asistenți și aliați ai președintelui au indicat frecvent discursul său privind starea Uniunii din martie ca un exemplu model al lui Biden cel mai bun. El a fost energic, concentrat și agil, au argumentat ei, pe parcursul discursului său de 67 de minute la prima audiență.

Pregătirea dezbaterii lui Trump este la fel de neortodoxă ca și el

Președinții în exercițiu au adesea o trezire grosolană la primele dezbateri prezidențiale, deoarece nu sunt obișnuiți ca cineva să-i contrazică. Dar avantajul lui Trump la acest punct poate fi compromis, deoarece a refuzat să dezbată pe vreunul dintre rivalii săi primari din GOP în acest an. Cu toate acestea, stilul său agresiv de dezbatere nu este cu mult diferit de atitudinea beligerantă și înțepătoare pe care o manifestă în majoritatea evenimentelor publice.

Trump s-a încălzit pentru dezbatere sugerând că Biden va fi „aducat” de droguri, deoarece consilierii săi au încercat frenetic să demonteze capcana așteptărilor pe care fostul președinte și-a construit-o, sugerând că Biden este atât de diminuat mental încât abia poate să termine o propoziție. În orice altă eră, ideea ca un candidat să acuze un adversar de dopaj ar fi de neconceput. Dar tactica lui Trump este o reamintire a unei președinții și a unui stil politic care a spulberat toate normele anterioare.

Trump îl va ataca în problema migrației

Într-o nouă notă de miercuri, campania lui Trump a semnalat că fostul președinte îl va ataca pe Biden din cauza imigrației și a economiei. S-a lăudat cu mediile sondajelor despre care echipa sa spune că îl arată pe fostul președinte în toate statele cheie.

Și Trump, a cărui administrație a creat o furtună de minciuni zilnice, a lucrat în mod caracteristic pentru a-l acuza pe Biden de minciună. „Omul este o mașină de minciună și visul unui verificator de fapte”, a scris Trump pentru Truth Social, în timp ce îl acuză pe Biden, unul dintre cei mai buni jucători prezidențiali de golf, că nu poate lovi o minge la 10 metri.

Abordarea neortodoxă a lui Trump înseamnă că țara ar putea primi o nouă reamintire a haosului, discordiei pe care le-a experimentat în cei patru ani de mandat – și pe care susținătorii săi le iubesc și vor să le restabilească.

Dar este, de asemenea, un risc care ar putea juca în dorința lui Biden de a-i determina pe alegători să vadă contrastul dintre al 45-lea și al 46-lea președinte despre care crede că i-ar putea oferi alegerile.

Fostul redactor de discursuri a lui Obama, Terry Szuplat, a spus că spectacolele de dezbatere de succes spun o poveste coerentă despre unde se află țara și spre unde se duce.

„Este o poveste despre tine. De ce ești candidatul potrivit. De ce celălalt candidat este candidatul greșit. Și este o poveste despre viitor. Fiecare alegere este despre viitor. Este o alegere cu privire la viitor”, a spus Szuplat pentru Kasie Hunt de la CNN.

Nici Trump, nici Biden nu au îndeplinit până acum acest obiectiv. Joi este cea mai bună șansă de a face acest lucru.

Citește și: Paris Hilton a depsu mărturie în fața Congresului SUA despre abuzul din copilărie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS