21.2 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTrump cere anularea condamnării sale

Trump cere anularea condamnării sale

Avocații lui Donald Trump au cerut anularea condamnării fostului președinte american în dosarul său penal pentru bani daţi vedetei de film pentru adulți Stormy Daniels. Condamnarea sa în această lună a fost amânată, relatează presa americană.

Se pare că o scrisoare trimisă de avocații lui Trump judecătorului din New York care prezidează procesul citează decizia de luni a Curții Supreme care i-a acordat fostului președinte imunitate de urmărire penală pentru acțiunile oficiale pe care le-a întreprins în timpul mandatului.

În mai, Trump a fost condamnat pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale.
El a semnat înregistrările în timpul mandatului său la Casa Albă în 2017, despre care avocații săi spun că ar trebui să fie luate în considerare.

Anul trecut, avocații au susținut în mod similar că acuzațiile din acest caz implicau acte oficiale de culoarea atribuțiilor sale prezidențiale.

Cu toate acestea, un judecător federal a scris că Trump nu a reușit să demonstreze că comportamentul său a fost „pentru sau legat de orice act efectuat de sau pentru președinte”.

Hotărârea de luni a Curții Supreme a fost salutată de Trump drept „un mare câștig” pentru democrație.

Trump a numit verdictul din cazul New York o „rușine”

Judecătorii au constatat că un președinte avea imunitate pentru „acte oficiale”, dar nu este imun pentru „acte neoficiale”.

Verdictul se referă la un caz separat împotriva lui Trump: el este suspectat că a încercat să răstoarne ilegal rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 care i-a dat victoria lui Joe Biden.

Reacționând la decizia Curții Supreme, președintele Biden a descris-o drept un „precedent periculos” care a subminat „statul de drept” în America.

Avocații lui Trump au trimis scrisoarea judecătorului din New York, Juan Merchan, luni, relatează presa americană.

Avocații susțin că cea mai recentă decizie a Curții Supreme a confirmat poziția apărării în cazul New York, potrivit căreia unele probe de urmărire penală nu ar fi trebuit să fie permise, deoarece acestea constituiau acte prezidențiale oficiale.

Scrisoarea urmează să fie făcută publică, iar judecătorul Merchan nu a comentat această problemă.

În mai, un grup de 12 jurați din Manhattan l-a condamnat în unanimitate pe Trump pentru toate acuzațiile de falsificare a înregistrărilor comerciale.

În timpul procesului, instanța a audiat mai mulți martori, inclusiv fostul star de film pentru adulți Stormy Daniels, a cărui presupusă întâlnire sexuală cu fostul președinte a fost în centrul cazului.

Fostul președinte a fost acuzat că a ascuns o plată pentru a cumpăra tăcerea doamnei Daniels în ultimele zile ale campaniei sale electorale din 2016.

Procurorii au susținut că, aprobând o schemă de deghizare a banilor în cheltuieli legale, Trump a încălcat legea electorală.

Trump a numit verdictul din cazul New York o „rușine”, potrivit BBC.

Citeşte şi: Accident pe DJ 244A în care a fost implicată o autospecială de stingere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS