6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalJoe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă

Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă

Președintele american Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă și a anunțat că o susține pe vicepreședinta Kamala Harris să-i succedă în calitate de candidat democrat. A fost o decizie extraordinară care dă peste cap o cursă deja dramatică pentru Casa Albă, potrivit BBC.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a transmis într-o declarație scrisă duminică că a fost „cea mai mare onoare să servesc“ țara, dar retragerea a fost „în interesul partidului meu și al țării”.
Anunțul încheie o perioadă tumultoasă din politica americană, care a început cu performanța sa uneori incoerentă în dezbaterea împotriva lui Donald Trump pe 27 iunie. Biden spune că va rămâne președinte până în ianuarie.
Kamala Harris, de 59 de ani, a spus că este „onorată” să fie susținută, adăugând că va „câștiga această nominalizare” și va uni țara împotriva lui Trump.
„Avem 107 zile până la ziua alegerilor”, a spus ea. „Împreună, vom lupta. Și împreună, vom câștiga”.
În timp ce Harris a primit sprijin de la multe figuri importante din partid, ea încă nu a fost nominalizată oficial, iar asta s-ar putea să nu se întâmple până la Convenția Națională Democrată din august.
Între timp, Trump a trecut înainte în sondaje și a fost confirmat drept candidat republican la convenția partidului de la Milwaukee de săptămâna trecută, la cinci zile după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat.
În urma deciziei lui Biden, el a declarat că președintele „nu era apt să candideze… și cu siguranță nu este apt să servească”. Alți republicani de rang înalt i s-au alăturat criticilor și i-au cerut lui Biden să părăsească imediat Casa Albă, nu doar candidatura democrată.

Citește și: Parcul Cernele are undă verde de la Agenția pentru Protecția Mediului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS