21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalKamala Harris face din nou istorie

Kamala Harris face din nou istorie

Kamala Harris face din nou istorie – de data aceasta într-un mod pe care puțini și l-ar fi putut imagina, potrivit Los Angeles Times.

Kamala Harris are deja drumuri deschise: ca prima femeie procuror de district din San Francisco. Ca prima femeie procuror general din California. Ca a doua femeie de culoare aleasă în Senatul SUA. Și, bineînțeles, ca prima femeie de culoare din țară și primul vicepreședinte asiatic american.

Acum, într-un moment cheie din istoria Americii, Harris, o democrată de 59 de ani, este gata să devină candidata democrată la președinţie, după plecarea președintelui Biden din cursă.
Biden, de 81 de ani, năpădit de îngrijorările legate de vârstă și posibilitatea de nu a fi reales a renunțat la cursă. Este o decizie pe care Harris a numit-o „un act altruist și patriotic”.

Ar putea deveni prima femeie preşedinte

Dacă va primi nominalizarea la Convenția Națională Democrată de la Chicago luna viitoare, Harris va deveni prima femeie de culoare care va conduce un bilet național și, dacă va câștiga, prima femeie președinte.

„Avem 107 zile până în ziua alegerilor”, a spus Harris într-o declarație duminică. „Împreună, vom lupta. Și împreună, vom câștiga.”

Platforma nonprofit de strângere de fonduri ActBlue a spus că duminică, începând cu ora 18:00, ora Pacificului, 46,7 milioane de dolari au venit de la susținătorii de la bază în orele de când Harris și-a lansat campania.

Harris, care l-a susținut public pe Biden pe fondul solicitărilor de a demisiona după ce o dezbatere dezastruoasă din iunie a intensificat criticile că era prea bătrân și fragil pentru a mai servi încă patru ani, intră în noul ei rol într-un moment de mare tulburare și tensiune în cadrul Partid democratic.

Harris i se alătură președintelui Biden în timp ce îl salută pe fostul președinte Obama la un eveniment de la Casa Albă în 2022 (Kent Nishimura / Los Angeles Times)
Harris i se alătură președintelui Biden în timp ce îl salută pe fostul președinte Obama la un eveniment de la Casa Albă în 2022 (Kent Nishimura / Los Angeles Times)

Ea se va confrunta, fără îndoială, cu atacuri aprige din partea republicanilor, care s-au unit în spatele nominalizatului lor, Donald Trump, fostul președinte de două ori pus sub acuzare și condamnat penal, care a supraviețuit cu puțin timp unei tentative de asasinat cu două zile înainte de începerea Convenției naționale republicane de săptămâna trecută.

„Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat și a ne uni națiunea pentru a-l învinge pe Donald Trump și agenda sa extremă Proiectul 2025”, a scris Harris pe platforma de socializare X, făcând referire la manifestul de peste 900 de pagini scris de lideri de gândire conservatori și acoliți ai lui Trump.

Guvernatorul Californiei o susţine pe Harris

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom – numit de mult timp un inamic politic al lui Harris, a cărui ascensiune ca star democrat din Bay Area a fost similară cu a lui – a scris duminică că vicepreședintele este „dură Neînfricată. Tenace.”

Kamala Harris cu guvernatorul Jerry Brown în 2012 (Patrick T. Fallon / For The Times)
Kamala Harris cu guvernatorul Jerry Brown în 2012 (Patrick T. Fallon / For The Times)

„Cu democrația noastră în joc și viitorul nostru în joc, nimeni nu este mai bine să judece cazul împotriva viziunii întunecate a lui Donald Trump și să ne ghideze țara într-o direcție mai sănătoasă decât vicepreședintele Americii, @KamalaHarris”, a postat el pe X.

Harris, un fost procuror, este un produs al aceleiași politici accidentate din Bay Area care i-a produs pe unii dintre cei mai importanți democrați ai națiunii, inclusiv Newsom, fostul președinte al Camerei Nancy Pelosi și fostele senatoare Dianne Feinstein și Barbara Boxer.

Critici

Ea a dat dovadă de tenacitate de-a lungul ascensiunii sale politice, de la campania ei de succes din 2003 pentru postul de procuror districtual din San Francisco – în care a învins un democrat în exercițiu și fostul ei șef.

Ea a fost, de asemenea, criticată ca fiind prea precaută și că nu dorește să ia atitudine în privința problemelor importante.

„Campania ei din 2020 nu a inspirat exact încredere”, a spus Jim Manley, care a petrecut zeci de ani în Senat în calitate de consilier de conducere. „Cel mai deranjant este că atunci când campania a început să se stingă, a fost zguduită de lupte interioare și o cantitate masivă de arătare cu degetul.”

Manley a spus că, în timp ce Harris „trebuie să-și joace cărțile perfect” și să facă o treabă mai bună de comunicare, „este suficient de dur pentru a reuși, motiv pentru care oamenii lui Trump devin nervoși”.

Harris, născută în Oakland în 1964, este fiica a doi studenți imigranți. Mama ei regretata, Shyamala Gopalan Harris, a fost cercetator de cancer din India; tatăl ei, Donald Harris, era un economist din Jamaica.Copilăria

Copilăria

Părinții lui Harris au divorțat când ea avea 7 ani, iar mama ei a devenit principala îngrijitoare și influența dominantă pentru ea și sora ei mai mică, Maya.

„Nu există niciun titlu sau onoare pe pământ pe care să-l prețuiesc mai mult decât să spun că sunt fiica lui Shyamala Gopalan Harris”, a scris ea în memoria ei din 2019, „Adevărurile pe care le deținem: o călătorie americană”.

După facultate, ea a lucrat ca procuror în județul Alameda și San Francisco, unde a făcut prima incursiune în politică când a candidat pentru postul de procuror de district și a depășit șansele abrupte pentru a-l învinge pe actualul democrat Terence Hallinan.

În timpul cursei, ea s-a poziționat în dreapta, ca un candidat pentru ordinea publică. Cu o singură excepție – ea a spus clar în timpul cursei că este împotriva pedepsei cu moartea.

Harris împotriva pedepsei cu moartea

La patru luni după ce Harris a fost aleasă, ofițerul de poliție din San Francisco Isaac Espinoza a fost împușcat de un reputat membru al bandei cu un AK-47 în timp ce patrula în districtul Bayview al orașului. La scurt timp după ce Espinoza a fost ucis, dar înainte de a fi înmormântat, Harris a spus că nu va cere pedeapsa cu moartea în acest caz.

Harris a participat la înmormântarea de la Catedrala Sf. Maria. Generalul Bill Lockyer și sute de ofițeri de poliție au cerut ca atacatorul să fie pedepsit cu moartea.

Dan Morain, autorul biografiei din 2021 „Kamala’s Way” și fost reporter al Times a spus că „acel episod a făcut-o mai precaută în a lua poziții publice în chestiuni extrem de controversate.”

A refuzat să apere Propunerea 8

Ani mai târziu, în calitate de procuror general, Harris a lucrat în instanță pentru a susține pedeapsa cu moartea din California, în ciuda opoziției ei personale, punând-o în dezacord cu susținătorii reformei progresiste a justiției penale.

Dar în calitate de procuror general, ea a câștigat și atenția națională pentru că a refuzat să apere Propunerea 8, măsura de vot din California care a interzis căsătoria între persoane de același sex. A fost un risc politic care i-a sporit profilul politic și a ajutat la deschiderea drumului pentru o schimbare culturală masivă.

În California, dar şi pe scena națională democrată, mediul multirasial al lui Harris a fost un atu politic care a invitat la comparații cu fostul președinte Obama. Harris și-a creat propria familie multirasială, când, în 2014, s-a căsătorit cu Doug Emhoff, un avocat alb din Los Angeles. A devenit mamă vitregă a celor doi copii ai săi, Cole și Ella, câștigând supranumele Momala.

A intrat în Senat în 2016

În noiembrie 2016, Harris – susținută de Obama și Biden – a câștigat alegerile pentru Senatul SUA, devenind doar a doua femeie de culoare care a făcut acest lucru.

Dar victoria ei decisivă a fost eclipsată de alegerea lui Trump, a cărui înfrângere a democratei Hillary Clinton a uimit membrii ambelor partide. Într-un discurs adresat susținătorilor săi în noaptea alegerilor, ea a spus: „Când am fost atacați și când idealurile noastre fundamentale sunt atacate, ne retragem sau ne luptăm? Eu spun că ne luptăm!”

Harris face campanie pentru Senatul SUA în 2016 (Barbara Davidson / Los Angeles Times)
Harris face campanie pentru Senatul SUA în 2016 (Barbara Davidson / Los Angeles Times)

Epoca Trump i-a dat și mai multă ascensiune. În Senat, ea și-a adus abilitățile de procuror la audieri. L-a susţinut pe candidatul conservator la Curtea Supremă, Brett M. Kavanaugh, cu atâta forță încât clipurile video ale ei s-au răspândit pe rețelele de socializare ca un fel de casetă pentru candidatura ei la președinția din 2020.

A renunţat la candidatura din 2020

Candidatura ei din 2020 la președinție de atunci a căzut rapid, deoarece nu a reușit să se distingă într-un câmp democrat aglomerat. Campania ei a fost blocată de lupte interne și mesaje prost definite.

Kamala Harris salută susținătorii în noaptea alegerilor după ce și-a câștigat cursa pentru Senatul SUA în 2016 (Barbara Davidson / Los Angeles Times)
Kamala Harris salută susținătorii în noaptea alegerilor după ce și-a câștigat cursa pentru Senatul SUA în 2016 (Barbara Davidson / Los Angeles Times)

Totuși, ea a făcut o impresie dramatică în timpul unei dezbateri democrate, atacându-l pe Biden pentru că a lucrat cu segregațiștii din Senat cu zeci de ani în urmă, în opoziție cu autobuzul școlar.

„A fost o fetiță în California în clasa a doua care se integra școlile publice. Și a fost transportată cu autobuzul la școală în fiecare zi”, a spus ea. „Și fetița aceea am fost eu.”

Vicepreşedinta Harris

Când Biden și Harris au fost aleși împreună în anul următor, Harris, îmbrăcată în haine de antrenament, a fost filmată în timp ce a sunat pentru a-l felicita pe Biden în ceea ce a devenit un moment viral, când ea a spus: „Am făcut-o, Joe”.

În calitate de vicepreședinte, Harris a fost urmărită îndeaproape de mass-media și de colegii democrați – atât pentru că era o figură care sparge barierele, cât și din cauza vârstei înaintate ale lui Biden și a perspectivelor mult puse sub semnul întrebării pentru un al doilea mandat.

Kamala Harris la un eveniment din Ames, Iowa, în februarie 2019 (Marcus Yam / Los Angeles Times)
Kamala Harris la un eveniment din Ames, Iowa, în februarie 2019 (Marcus Yam / Los Angeles Times)

Atenția nu era deloc măgulitoare. Criticii au spus că schimbarea timpurie a personalului ei a fost un semn de slăbiciune în stilul de management. Susținătorii au spus că, în calitate de femeie de culoare, a fost victima unui standard dublu, cercetată mai mult decât predecesorii ei de sex masculin alb.

„Ea devine subestimată”, a spus Morain, biograful.

Senatorul Laphonza Butler (D-Calif.), care o cunoaște pe Harris de 14 ani și a servit ca consilier în candidatura ei eșuată la președinția din 2020, a spus că a urmărit-o pe vicepreședintă navigând în multe câmpuri minate politice.

„Aceasta este o femeie care lucrează literalmente pentru a aduce oamenii împreună”, a spus Butler. „Și chiar și atunci când critica este despre ea, lucrează cu sârguință pentru a găsi subiecte și chiar concepte în acele critici la adresa ei, pentru a aduce unitate și acord.”

Citește și: O nouă sesiune de înscrieri pentru Programul Rabla Plus 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS