9 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Copii morți într-un atac pe un teren de fotbal din Golanul ocupat de Israel

(VIDEO) Copii morți într-un atac pe un teren de fotbal din Golanul ocupat de Israel

-

Doisprezece copii și adolescenți au fost uciși și zeci au fost răniți după ce o rachetă a lovit un teren de fotbal pe care jucau pe Înălțimile Golan ocupate de Israel.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că o rachetă trasă de puternicul grup militant libanez Hezbollah a căzut asupra orașului druz Majdal Shams. Afirmație respinsă de grup.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis represalii împotriva Hezbollah, spunând că grupul va „plăti un preț mare”.
Incidentul are potențialul de a declanșa un război total între Israel și Hezbollah, ale cărui forțe au schimbat în mod regulat focuri de la izbucnirea războiului Israel-Gaza în octombrie.
Atacul de sâmbătă a fost cea mai mortală pierdere de vieți omenești la granița de nord a Israelului de la începutul războiului pe 7 octombrie.

Hezbollah neagă responsabilitatea pentru atac

Purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Mohamad Afif, a negat responsabilitatea pentru atac. BBC încearcă să verifice rapoartele conform cărora gruparea militantă a declarat Națiunilor Unite că explozia a fost cauzată de o rachetă interceptoare israeliană.
Autoritățile israeliene au spus că toți cei uciși aveau vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, deși presa israeliană relatează că unii erau mai tineri.
Videoclipul verificat arată mulțimi de oameni pe un teren de fotbal și targi care sunt duși de urgență la ambulanțele care așteaptă.
Majdal Shams este unul dintre cele patru sate din Înălțimile Golan, unde trăiesc aproximativ 25.000 de membri ai grupului religios și etnic druzi vorbitori de arabă.

Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru alte patru atacuri

Înainte să apară informații despre impactul loviturii, Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru alte patru atacuri.
Unul era pe cartierul general al Brigăzii Hermon, pe versanții Muntelui Hermon, care se află la granița dintre Israel și Liban. Baza este la aproximativ 3 km (2 mile) de terenul de fotbal.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Israel, Daniel Hagari, care a vizitat locul atacului, a acuzat Hezbollahul că „minte și neagă responsabilitatea incidentului”.
El a spus că racheta a fost un Falaq-1 fabricat iranian „deținut exclusiv de Hezbollah”.
„Hezbollah este responsabil pentru uciderea copiilor nevinovați”, a spus el, adăugând că Israelul se pregătește să riposteze.

Acțiuni care ar putea escalada într-un război mai larg în sudul Libanului

Deși Israelul și Hezbollah fac schimb regulat de focuri și ambele au suferit victime, din octombrie, ambele părți s-au abținut de la acțiuni care ar putea escalada într-un război mai larg în sudul Libanului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în SUA, se întoarce acasă devreme.
Șeicul Mowafaq Tarif, liderul comunității druze din Israel, a declarat că „masacrul oribil” a depășit „orice linie roșie posibilă”.
„Un stat nu poate permite vătămarea continuă a cetățenilor și rezidenților săi. Aceasta a fost realitatea continuă în comunitățile din nord în ultimele nouă luni”, a adăugat el.

Israelul se confruntă cu un război total

Ministrul de externe Israel Katz a declarat pentru știrile israeliene Channel 12: „Ne confruntăm cu un război total”.
Președintele israelian Isaac Herzog a numit incidentul un „dezastru teribil și șocant” și a spus că „statul Israel își va apăra ferm cetățenii și suveranitatea sa”


Guvernul libanez a emis o declarație prin care „condamnă toate actele de violență și agresiune împotriva tuturor civililor și solicită încetarea imediată a ostilităților pe toate fronturile.
„Vizarea civililor este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și contravine principiilor umanității”, se adaugă în declarație.

Cei mai mulți druzi trăiesc în nordul Israelului

SUA și UE au condamnat, de asemenea, atacul.
Reprezentantul ONU, Tor Wennesland, a denunțat incidentul și a cerut reținere din toate părțile.
„Orientul Mijlociu este pe un prag; lumea și regiunea nu își pot permite un alt conflict deschis”, a scris el pe X.
Cei mai mulți druzi trăiesc în nordul Israelului, Liban și Siria. În Israel, aceștia au drepturi de cetățenie depline și reprezintă aproximativ 1,5% din populație.
Lor li s-a oferit cetățenia israeliană când Înălțimile Golan au fost anexate din Siria în 1981, dar doar o minoritate a acceptat.
Majoritatea și-au păstrat loialitatea față de Siria. Druzii din Golan pot studia și lucra în continuare în Israel, deși doar cei cu cetățenie pot vota și li se cere să servească în armată.
Druzii sunt cel mai mare grup non-evreu care servește în IDF.
Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan.

Citește și: Ansamblul Monumental Calea Eroilor este, oficial, în Patrimoniul UNESCO!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sute de animale au fugit speriate de petarde, de...

A fost o noapte de coșmar pentru animalele terorizate...

ȘTIRI GdS