21.7 C
Craiova
luni, 9 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Israelul loveşte ținte Hezbollah după atacul de pe terenul de fotbal care a ucis 12 tineri

(VIDEO) Israelul loveşte ținte Hezbollah după atacul de pe terenul de fotbal care a ucis 12 tineri

-

Forțele aeriene israeliene spun că au lovit ținte Hezbollah în Liban, după ce 12 copii și adolescenţi au fost uciși într-o lovitură cu rachete. Victimele jucau fotbal în oraşul druz Majdal Shams, din Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Israelul a dat vina pe gruparea militantă libaneză pentru lovitura de sâmbătă asupra orașului druz Majdal Shams. Hezbollah a negat cu fermitate orice implicare.

Ministerul Apărării din Israel (IDF) a declarat, azi, că a efectuat lovituri aeriene împotriva a șapte ținte Hezbollah „în adâncul teritoriului libanez”. Nu este clar dacă au existat victime.

Tensiunile în creștere au potențialul de a declanșa un război total între Israel și Hezbollah, ale cărui forțe au schimbat în mod regulat focuri de la izbucnirea războiului Israel-Gaza în octombrie.

Vărsarea de sânge de sâmbătă pe terenul de fotbal al orașului a fost cea mai mortală pierdere de vieți omenești în și în jurul graniței de nord a Israelului din 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul.

Luptele cu Hezbollah, care anterior fuseseră sporadice, au escaladat când Hezbollah a lansat rachete asupra pozițiilor israeliene a doua zi după atacul Hamas, în solidaritate cu palestinienii.

Netanyahu a promis represalii împotriva Hezbollah

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis represalii împotriva Hezbollah imediat după atacul de sâmbătă, spunând că grupul va „plăti un preț mare”.

Câteva ore mai târziu, Forțele Aeriene Israeliene au declarat că a lovit „ținte teroriste”, inclusiv „cachete de arme și infrastructură teroristă” peste noapte.

O declarație a ONU a spus că „limitarea maximă” este esențială pentru toate părțile, cu riscul unui conflict mai larg care „ar cuprins întreaga regiune într-o catastrofă de necrezut”.

Purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Mohamad Afif, a negat responsabilitatea pentru atac, iar BBC încearcă să verifice rapoartele conform cărora gruparea militantă a declarat Națiunilor Unite că explozia a fost cauzată de o rachetă interceptoare israeliană.

Victimele aveau între 10 și 16 ani

Ministerul de Externe al Israelului a dat publicității numele și vârstele pentru 10 dintre cei uciși, spunând că erau copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. O a unsprezecea persoană a fost numită, dar nu a fost specificată vârsta. Detaliile celei de-a douăsprezecea victime nu au fost confirmate.

Videoclipul arată mulțimi de oameni pe un teren de fotbal și tărgi pe care sunt duși de urgență la ambulanțele care așteaptă.

Majdal Shams este unul dintre cele patru sate din Înălțimile Golan, unde trăiesc aproximativ 25.000 de membri ai grupului religios și etnic druzi vorbitori de arabă. Înainte să apară informații despre impactul loviturii, Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru alte patru atacuri.

Unul era într-un complex militar din apropiere, pe versanții muntelui Hermon, care se află la granița dintre Înălțimile Golan și Liban. Baza este la aproximativ 3 km (2 mile) de terenul de fotbal.

Israelul, pregătit să riposteze


Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, care a vizitat locul atacului, a acuzat pe Hezbollah că „mint și neagă responsabilitatea incidentului”.

El a spus că racheta a fost un Falaq-1 fabricat iranian „deținut exclusiv de Hezbollah”.

„Hezbollah este responsabil pentru uciderea copiilor nevinovați”, a spus el, adăugând că Israelul se pregătește să riposteze.

Deși Israelul și Hezbollah fac schimb regulat de focuri și ambele au suferit victime, din octombrie, ambele părți s-au abținut de la acțiuni care ar putea escalada într-un război mai larg în sudul Libanului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în SUA, se întoarce acasă devreme.

Într-o declarație supărată, șeicul Mowafaq Tarif, liderul comunității druze din Israel, a declarat că „masacrul oribil” a depășit „orice linie roșie posibilă”.

„Un stat adecvat nu poate permite vătămarea continuă a cetățenilor și rezidenților săi. Aceasta a fost realitatea continuă în comunitățile din nord în ultimele nouă luni”, a adăugat el.

Citește și: (VIDEO) Incendiu uriaș din California. Peste 2000 de hectare, cuprinse de flăcări în fiecare oră

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

E gata! Irina Begu a pus mâna pe trofeul...

Irina Begu a reușit un rezultat mare în această...

ȘTIRI GdS