15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalȘeful Hezbollah spune că Israelul a depășit „linia roșie” prin detonarea dispozitivelor electronice

Șeful Hezbollah spune că Israelul a depășit „linia roșie” prin detonarea dispozitivelor electronice

-

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat joi Israelul pentru atacurile mortale care vizează dispozitivele electronice ale grupului din Liban, numindu-le „masacrul” care a depășit „linia roșie”.

În primul său discurs de la atacuri, Nasrallah a promis că nu va renunța la „rezistență”. Avioanele israeliene au efectuat explozii peste Beirut în timpul discursului mult așteptat al liderului Hezbollah. Armata israeliană a lansat, de asemenea, lovituri majore în sudul Libanului, cu puțin timp înainte de discursul său, stârnind temeri de o escaladare regională, în ciuda apelurilor internaționale la calm.

Se crede că Israelul a orchestrat atacurile explozive care vizează Hezbollah, dar exploziile au ucis și civili, inclusiv doi copii. Exploziile de marți care vizau pagere au ucis 12 persoane, iar exploziile de walkie-talkie și alte dispozitive electronice de miercuri au ucis 25 de persoane, ridicând numărul total de morți la 37, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății libanez. Peste 2.930 de persoane au fost rănite în două zile de atacuri.

Schimb de focuri

Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri joi, cu avioane israeliene bombardând sudul Libanului, în timp ce Hezbollah a tras un baraj cu rachete și drone în nordul Israelului. Doi soldați israelieni au fost uciși în luptă joi, lângă granița de nord a Israelului cu Libanul, a declarat armata israeliană, potrivit France 24.

Firma japoneză Icom a declarat că a încetat să mai producă modelul de radio-uri cu două sensuri care se presupune că a fost folosit în exploziile de miercuri din Liban în urmă cu aproximativ 10 ani. Compania a declarat că a exportat ultima dată dispozitivele în străinătate, inclusiv în Orientul Mijlociu, în 2014.

Cel puțin 41.252 de palestinieni au fost uciși și 95.497 au fost răniți în războiul Israelului din Gaza, potrivit ministerului sănătății din enclava condusă de Hamas. Atacurile din 7 octombrie conduse de Hamas asupra Israelului au dus la moartea a peste 1.190 de persoane, majoritatea civili, potrivit cifrelor oficiale israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatici, iar aproximativ 120 au rămas în Gaza. Mulți au fost declarați morți de autoritățile israeliene.

Citește și: Doi dispăruți, 1000 evacuați, după ce furtuna Boris a adus inundații în nord-estul Italiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: 8 persoane rănite după coliziune dintre un autobuz...

8 persoane au fost rănite, în aeasta dimineață la...

ȘTIRI GdS