19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Soldații israelieni filmați aruncând cadavre de pe acoperiș

(VIDEO) Soldații israelieni filmați aruncând cadavre de pe acoperiș

-

Israelul investighează acțiunea unor soldați israelieni filmați aruncând cadavrele a trei palestinieni morți de pe un acoperiș în timpul unui raid în Cisiordania ocupată.

Imaginile incidentului, filmate în orașul nordic Qabatiya, lângă Jenin, par apoi să arate un buldozer militar israelian care ridică și scoate cadavrele. Imaginile au stârnit indignare. Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat vineri că a fost „un incident grav” care nu „conform” cu valorile sale și cu ceea ce se aștepta de la forțele sale.

Oficialii locali palestinieni spun că cel puțin șapte persoane au fost ucise de forțele israeliene în Qabatiya joi.

Conform dreptului internațional, soldații sunt obligați să se asigure că trupurile, inclusiv cele ale luptătorilor inamici, sunt tratate cu respect.

Martor ocular

IDF a declarat că a desfășurat o operațiune de combatere a terorismului în Qabatiya, în timpul căreia patru militanți au fost uciși într-un „schimb de foc”, iar alți trei au fost uciși după o lovitură cu dronă asupra unei mașini.

Un jurnalist din Qabatiya a declarat pentru BBC că, joi dimineață, trupele israeliene au înconjurat o clădire din oraș.

El a descris cum patru bărbați care se aflau în casă au scăpat apoi pe acoperiș și au fost împușcați de lunetişti.

Luptele au continuat în oraș și, când s-au potolit, el a spus că a văzut trupele israeliene urcând pe acoperiș și aruncând cadavrele pe margine, unde au fost apoi încărcate pe un buldozer.

Întrebat despre incidentul prezentat în filmare, IDF a spus: „Acesta este un incident grav care nu este în conformitate cu valorile noastre și cu așteptările de la soldații IDF. Incidentul este în curs de revizuire”.

Shadi Zakarneh, printre victime

Armata a spus că unul dintre cei uciși în Qabatiya a fost Shadi Zakarneh, pe care l-a identificat ca fiind „responsabil pentru conducerea și desfășurarea atacurilor în zona de nord a Cisiordaniei”.

Acesta a spus că este „șeful organizației teroriste” din Qabatiya, dar nu a precizat din ce grup îi aparține. Ministerul palestinian al Afacerilor Externe și al Expatriaților, din Cisiordania, a descris incidentul de pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, drept o „crimă” care a scos la iveală „brutalitatea” armatei israeliene. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a descris filmarea ca fiind „profund tulburătoare”. „Dacă se dovedește că este autentică, în mod clar ar înfățișa un comportament dezgustător și flagrant al soldaților profesioniști”, a spus el reporterilor. A existat o creștere a violenței în Cisiordania de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și după războiul din Gaza. Peste 690 de palestinieni au fost uciși acolo de atunci, spune ministerul palestinian al sănătății, în timp ce forțele israeliene și-au intensificat raidurile aproape zilnice de căutare și arestare. Israelul spune că încearcă să stopeze atacurile palestiniene din Cisiordania și Israel, în care au fost uciși cel puțin 33 de israelieni. În Gaza, peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în urma acțiunilor militare israeliene, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

Citește și: Lidia Buble a rămas fără permis. Nu a acordat prioritate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ABA Jiu: Amenzi de 725.000 lei pentru poluarea apelor

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Jiu au aplicat, în...

ȘTIRI GdS