13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalEric Adams, inculpat după o anchetă federală de corupție

Eric Adams, inculpat după o anchetă federală de corupție

Primarul orașului New York, Eric Adams, se confruntă cu acuzații penale federale, potrivit CBS News, partenerul american al BBC.

Anchetatorii federali au percheziționat Conacul Gracie, reședința oficială a primarului, joi dimineață, cu câteva ore înainte ca procurorii să dezvăluie detaliile rechizitoriului.

Adams, de 64 de ani, a fost ales să conducă cel mai populat oraș din SUA în urmă cu aproape trei ani, cu promisiunea de a controla criminalitatea.

Atât el și un șir de oficiali de rang înalt din anturajul său s-au confruntat cu un control din ce în ce mai mare ca parte a mai multor anchete federale de corupție, inclusiv de primirea unor banii, donații străine ilegale din Turcia, pentru campania sa electorală.
Acuzațiile exacte nu vor fi cunoscute până când rechizitoriul nu va fi desigilat.

Adams a spus că este nevinovat

Adams avea să devină primul primar din istoria orașului New York care va fi acuzat în timpul mandatului.

El a spus într-o declarație video că va lupta împotriva acuzațiilor și va rămâne în funcție, cerând locuitorilor din New York atât „rugăciuni, cât și răbdare”. „Voi lupta împotriva acestor nedreptăți cu fiecare gram de putere și spiritul meu”, spune el în videoclip, adăugând că „sunt nevinovat” . Intenționează să solicite un „proces imediat, astfel încât newyorkezii să poată auzi adevărul”.

El a preluat, de asemenea, valul de apeluri pentru a-și da demisia. „Acum, dacă voi fi acuzat, mulți ar putea spune că ar trebui să-mi dau demisia pentru că nu pot gestiona orașul în timp ce lupt pentru rezolvarea cazului. „Pot să înțeleg, de asemenea, cât de îngrijorați ar fi newyorkezii obișnuiți că nu-mi pot face treaba în timp ce mă confrunt cu acuzații, dar mă confrunt cu aceste minciuni de luni de zile”.

Ancheta a început în urmă cu un an

Acuzațiile vin la mai puțin de un an după ce agenții federali au confiscat dispozitivele electronice ale lui Adams și au percheziționat casa Briannei Suggs, șeful său de strângere de fonduri.

Ulterior, a fost dezvăluit că biroul procurorului american din Manhattan cerceta dacă echipa de campanie pentru primarul lui Adams din 2021 a conspirat cu guvernul Turciei pentru a canaliza donațiile ilegale în campanie.

The New York Times a raportat că procurorii au citat campania și primăria pentru informații legate de alte cinci țări: Israel, China, Qatar, Coreea de Sud și Uzbekistan.

Adams a rămas ferm că va rămâne în funcție, chiar dacă o listă tot mai mare de oficiali i-a cerut demisia. Miercuri devreme, reprezentantul SUA Alexandria Ocasio-Cortez – o figură populară din New Yorkul de stânga – s-a alăturat acestei liste.

„Nu văd cum primarul Adams poate continua să guverneze New York City”, a scris Ocasio-Cortez pe X. „Pentru binele orașului, ar trebui să demisioneze”.

Ocasio-Cortez a făcut referire la un „potop de demisii și posturi vacante” recent, despre care a spus că amenință capacitatea de funcționare a guvernului orașului.

Citește și: Aproape 1.000 de tone de deșeuri, indisponibilizate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS