20.3 C
Craiova
luni, 7 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalIsraelul marchează un an sub umbra războiului

Israelul marchează un an sub umbra războiului

Israelienii au marcat luni un an de la atacul devastator al Hamas, care a declanșat un război care a stârnit proteste în întreaga lume.

Acest război riscă să declanșeze un conflict mult mai larg în Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.
Ceremoniile și protestele din Ierusalim și din sudul Israelului au început în jurul orei 06:29 a.m. (0329 GMT), ora în care militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel la începutul atacului din 7 octombrie anul trecut.

Ei au ucis aproximativ 1.200 de oameni și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene.

În afara casei premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim, aproximativ 300 de persoane conduse de familii de ostatici care țineau fotografii cu cei dragi, au păstrat un minut de reculegere pentru morți în timp ce suna o sirenă.

Comemorare și la Reim

„Suntem încă blocați în 7 octombrie 2023, într-o zi nesfârșită de teroare, de frică, de furie, de disperare”, a spus Yuval Baron, al cărui socru Keith Siegel este ostatic în Gaza.
„Am vrut să începem această zi împreună pentru a ne aminti nouă, premierului nostru, locuitorilor din Israel că, deși este o zi de durere, există încă o misiune sfântă de a aduce înapoi ostaticii”, a spus Baron.

La Reim, locul unde s-a desfășurat festivalul de muzică, în care peste 360 ​​de oameni au fost uciși și zeci de ostatici, președintele Isaac Herzog a prezidat ceremonia de comemorare care a început cu ultima piesă care a fost cântată la petrecere în urmă cu un an.
„Ne vom aminti mereu cine a răpit, cine a ucis, cine a violat, cine a sacrificat. În același timp, am văzut și o forță extraordinară. Avem un popor minunat și în această zi îl întărim și facem apel la unitate”, a spus Herzog.

Ceremoniile urmau să aibă loc în satele și orașele kibbutz din apropierea graniței pe tot parcursul zilei.

Alertă maximă

Forțele de securitate erau în alertă maximă în toată țara luni, au declarat armata și poliția, anticipând posibile atacuri palestiniene planificate pentru această zi de 7 octombrie 2023, când a început cea mai gravă vărsare de sânge din conflictul israelo-palestinian vechi de decenii.
Mișcarea în Cisiordania ocupată de Israel a fost îngreunată și mai mult, deoarece multe puncte de control au fost închise, au spus rezidenții. Unii palestinieni cu permise de intrare au primit notificări pe telefoanele mobile care spuneau că nu vor avea voie să intre în Israel luni.

În Gaza, armata israeliană a declarat că aeronava sa a dejucat un atac cu rachetă planificat de Hamas.
Atacul Hamas asupra comunităților israeliene din jurul Gazei și campania necruțătoare a Israelului ca răspuns au destabilizat Orientul Mijlociu, în timp ce amploarea uciderilor și distrugerii au îngrozit oamenii din întreaga lume.


Manifestări au avut loc și în afara Israelului și erau așteptate demonstrații împotriva ofensivei sale în Fâșia Gaza. Encalva de coastă a fost devastată. Aproape 42.000 de oameni au fost uciși, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății. 2,3 milioane de oameni au fost strămutați.
Pentru Israel, atacul surpriză al grupării islamiste palestiniene a fost unul dintre cele mai grave eșecuri de securitate pentru o țară care se mândrește cu o armată puternică și sofisticată.
Atacul a dus la cea mai mortală zi a Israelului, a spulberat sentimentul de securitate al multor cetățeni și le-a dus credința în liderii săi la noi niveluri.

Focalizarea se mută în nord

Majoritatea morților erau civili, inclusiv femei, copii și bătrâni, uciși în casele lor, pe drumuri și la locul festivalului de muzică Nova în aer liber – precum și soldați pe bazele armatei de lângă granița Gaza.
În Gaza, 101 ostatici rămân în timp ce forțele israeliene își continuă misiunea de a pune capăt guvernării Hamas asupra enclavei și de a-i demola capacitățile militare.
Dar accentul războiului s-a mutat din ce în ce mai mult spre nord, spre Liban, unde forțele israeliene au făcut schimb de focuri cu Hezbollah, de când gruparea susținută de Iran a lansat un baraj de rachete în sprijinul Hamas pe 8 octombrie.

Ceea ce a început ca schimburi zilnice limitate s-a transformat în bombardamentele cetății Hezbollah din Beirut și la o ofensivă terestră în satele de graniță menită să-și elimine luptătorii de acolo și să permită zeci de mii de israelieni evacuați din casele lor din nordul țării să se întoarcă.
Atacul Israelului, care a ucis peste 1.000 de oameni în ultimele două săptămâni, a declanșat un zbor exod în masă din sudul Libanului. Peste 1 milion de persoane au fost strămutate.
O serie de asasinate israeliene din ultimele luni care i-au ucis pe șefii Hezbollah și Hamas și un atac sofisticat asupra Hezbollah prin pagere și radio au restabilit un anumit sentiment de securitate pentru israelieni.
Dar au provocat și atacuri cu rachete fără precedent din Iran, stârnind temeri de un război regional cu un inamic puternic. Israelul nu a răspuns încă la cel de-al doilea baraj iranian de pe 1 octombrie, dar a promis un răspuns dur.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice: Bugetul pentru Oltenia s-a epuizat într-un minut și 20 de secunde

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS