17 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalJoe Biden reînnoiește apelurile de a pune capăt războiului din Gaza după moartea lui Yahya Sinwar

Joe Biden reînnoiește apelurile de a pune capăt războiului din Gaza după moartea lui Yahya Sinwar

Președintele american Joe Biden și liderii europeni urmează să reînnoiască apelurile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, după ce Israelul l-a ucis joi pe șeful Hamas Yahya Sinwar.

Biden, vorbind în timpul vizitei sale de adio cu liderii europeni în Germania, a spus că a văzut moartea lui Sinwar ca avansarea unui eventual acord de încetare a focului și ostatici.

În timp ce era încă în Air Force One, Biden a salutat moartea bărbatului pe care Israelul îl învinovățește pentru atacul din 7 octombrie drept o „zi bună”, spunând că a înlăturat un obstacol cheie în calea unui acord de încetare a focului în Gaza.

Sprijin pentru Ucraina

Biden și liderii germani, britanici și francezi erau, de asemenea, pregătiți să promită sprijinul militar susținut pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei Rusiei.

Vizita de 24 de ore a lui Biden vine în timp ce Ucraina se confruntă cu o a treia iarnă istovitoare de război și la o zi după ce președintele Volodymyr Zelensky și-a prezentat „planul de victorie” Uniunii Europene și NATO la Bruxelles.

Biden a sosit joi seara pentru vizita la Berlin, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor din SUA în care aliații privesc nervoși o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă.

Vineri, Biden va purta discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer.

Propuneri pentru încetarea războiului dintre Israel și Hamas

Întâlnirile lui Biden de la Berlin erau de așteptat să abordeze conflictul care pune Israelul împotriva Hamas și aliaților săi Hezbollah, inclusiv riscul unei escalade mai ample cu Iranul. Biden a declarat joi că îl va „felicita” pe prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu, dar și „discută calea” pentru asigurarea eliberării ostaticilor și „încheierea acestui război odată pentru totdeauna”.

„Există acum oportunitatea pentru o „zi după” în Gaza fără Hamas la putere și pentru o reglementare politică care să ofere un viitor mai bun israelienilor și palestinienilor deopotrivă”, a spus el.

Scholz, vorbind joi la Bruxelles, a spus că „există o propunere din partea președintelui Biden și a altora cu privire la cum ar putea arăta o astfel de încetare a focului și sprijinim pe deplin acest lucru”, potrivit France24.

Citește și: Un bărbat a plonjat cu maşina în râul Dâmboviţa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS