Donald Trump a adunat mii de susținători duminică la Madison Square Garden din New York, cu scopul de a-și dinamiza baza din fortăreața democrată. Difuzoarele de deschidere la locația de 20.000 de locuri au atras urale cu critici la adresa rivalilor Kamala Harris, Puerto Rico și latinos, marcând o campanie înflăcărată înaintea alegerilor.
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a titularizat duminică un miting la Madison Square Garden din New York, care a început cu o serie de replici vulgare și rasiste ale aliaților fostului președinte.
Trump, o celebritate din New York de zeci de ani, a sperat să folosească evenimentul din locația emblematică cunoscută pentru meciurile de baschet Knicks și concertele lui Billy Joel pentru a-și prezenta argumentul de încheiere împotriva candidatului democrat Kamala Harris, chiar dacă statul a susținut ultima dată un candidat republican la președinție în 1984.
„Aș dori să încep prin a pune o întrebare foarte simplă. Ești mai bine acum decât acum patru ani?” a spus Trump la începutul discursului său. Mulțimea a strigat: „Nu”.
El a continuat promițând că va opri o „invazie a criminalilor care vin în țara noastră” dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie și a numit-o pe Harris „un coeficient de inteligență foarte scăzut”.
Cel puțin 20 de vorbitori au deschis întâlnirea
Lista de cel puțin 20 de vorbitori de deschidere a variat foarte mult de la fostul luptător profesionist Hulk Hogan la fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani până la fiii lui Trump, Eric și Don Jr.
Unii dintre vorbitorii introductivi ai lui Trump au folosit un limbaj rasist și misogin pentru a încălzi mulțimea.
Rudy Giuliani, fostul primar al orașului New York și fost avocat personal al lui Trump, a susținut în mod fals că Harris a fost „de partea teroriștilor” în conflictul israeliano-palestinian și a vrut să aducă palestinieni în Statele Unite.
Comediantul Tony Hinchcliffe a folosit un limbaj grosolan în glumă că latinii „adoră să facă copii” și a numit teritoriul Caraibelor SUA din Puerto Rico o „insula plutitoare a gunoiului”.
Cântărețul portorican Ricky Martin a postat un clip al comentariilor pe Instagramul său și a scris, în spaniolă, „Asta este ceea ce cred ei despre noi”.
În timp ce portoricanii sunt cetățeni americani, cei care locuiesc pe insulă nu pot vota la alegerile generale din SUA. Cu toate acestea, milioane de portoricani care s-au mutat în Statele Unite ale Americii continentale pot participa pe deplin la alegeri, iar mulți și-au stabilit reședința în statul Pennsylvania, câmpul de luptă.
Kamala Harris în campanie în Philadelphia
Harris a vizitat duminică mai devreme un restaurant cu specific portorican din Philadelphia, în statul care trebuie să câștige, pentru a încuraja oamenii să voteze. Ea a postat un videoclip pe rețelele de socializare prin care promite că va „investi în viitorul Puerto Rico” ca președinte.
Campania lui Harris într-un e-mail a spus că mitingul din Madison Square Garden „oglindea același mesaj periculos de dezbinat și înjositor” ca Trump.
Oponentul prezidențial al lui Trump din 2016, democrata Hillary Clinton, l-a acuzat că a „repromulgat” un miting pro-nazist care a avut loc la Madison Square Garden în 1939, în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.
Criticii lui Trump l-au acuzat de mult timp că dă putere supremaților albi cu retorică dezumanizantă și rasistă, potrivit France 24.
Trump a respins comparația cu anii 1930. „Acesta se numește Make America Great Again, asta este tot”, a spus el vineri.
Elon Musk, susținător activ al lui Trump
„Astăzi, aceasta este casa lui Donald Trump”, a spus luptătorul Hulk Hogan într-un discurs la evenimentul de la New York de duminică, respingând ulterior acuzațiile că Trump este fascist: „Nu văd niciun nazist aici”.
Miliardarul american Elon Musk, care susține cererea de realegere a lui Trump cu platforma sa de socializare X, bogății enorme și cadouri în numerar care au ridicat întrebări juridice, a fost întâmpinat pe scenă cu scandările „Elon”.
„Acesta este genul de energie pozitivă despre care se referă America”, a spus Musk.
Musk, despre care Trump a spus că va apela pentru a conduce o nouă comisie guvernamentală pentru eficiență, a spus că bugetul federal ar putea fi redus cu „cel puțin” 2 trilioane de dolari. Cheltuielile federale au depășit 6,75 trilioane de dolari în anul fiscal 2024, care s-a încheiat pe 30 septembrie.
Tema migranților
Trump a primit urale în arenă pentru retorica sa dură cu migranții. El a promis că va interzice orașele sanctuare și va invoca legea Alien Enemies Act din 1798 pentru a deporta imigranții cu antecedente penale.
Trump a anunțat o nouă politică de acordare a unui credit fiscal pentru îngrijitorii familiei „care au grijă de un părinte sau de o persoană dragă”.
Sondajele arată că candidații rivali sunt umăr la umăr în statele de luptă care vor decide următorul președinte cu puțin peste o săptămână până în ziua alegerilor. Au fost deja exprimate peste 38 de milioane de voturi.
Trump a căutat să-o lege pe Harris de gestionarea de către administrația Biden a imigrației și a economiei. Săptămâna trecută, Trump a debutat cu o nouă linie de atac: „Ea a rupt-o și îți promit că o voi repara”.
Economia SUA a depășit performanța restului lumii dezvoltate de la criza COVID, iar bursele au atins niveluri record în acest an. Dar prețurile ridicate la alimente, utilități și locuințe i-au tulburat pe alegători, care cred că economia se îndreaptă într-o direcție greșită.
Kamala Harris va fi marți la National Mall din Washington
Harris, care a susținut un miting cu Bruce Springsteen la Atlanta joi și cu Beyonce la Houston vineri, va susține un alt eveniment de mare profil cu un discurs marți la National Mall din Washington, unde va evidenția contrastele dintre ea și Trump.
„Este plin de nemulțumire. Este plin de limbaj întunecat care este despre răzbunare și răzbunare”, a spus Harris despre Trump, la Philadelphia, duminică.
Trump, care a organizat un miting la Long Island, New York, în septembrie, a spus că face o piesă pentru stat. Realegerea lui Ronald Reagan a fost ultima dată când New York a susținut un republican pentru președinte. Democratul Joe Biden a câștigat statul în 2020 cu 23 de puncte procentuale.
Citește și: „Vreau să cânt!“ la Teatrul Colibri Craiova