Kremlinul a dezminţit luni că preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele ales al SUA, Donald Trump, au avut o conversaţie telefonică după victoria candidatului republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, informează AFP şi EFE, transmite Agerpres.
„Acea ştire este o pură invenţie. Este o informaţie falsă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, în conferinţa de presă telefonică zilnică, făcând aluzie la informaţiile apărute în publicaţia americană Washington Post, care cita surse anonime.
Peskov a subliniat că „nu a existat o astfel de conversaţie”
La insistenţele jurnaliştilor, Peskov a subliniat că „nu a existat o astfel de conversaţie”. „Deocamdată nu există planuri concrete” pentru o astfel de discuţie, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Este cel mai bun exemplu al calităţii informaţiilor care sunt acum publicate uneori chiar şi de mass-media destul de respectabile. Nu are nimic de-a face cu realitatea”, a subliniat el.
Potrivit lui Peskov, preşedintele Vladimir Putin a repetat săptămâna trecută „că este deschis tuturor negocierilor” cu Occidentul privind Ucraina, dar „nu a fost trimis niciun semnal” de către aceştia. „Dacă ei spun că vor veni semnale, trebuie să le aşteptaţi. Pentru moment, nu a sosit niciun semnal”, a adăugat el.
Site-ul Kremlinului precizează că ultima conversaţie telefonică dintre cei doi lideri a avut loc în iulie 2020, înainte ca Donald Trump să părăsească Casa Albă.
Potrivit Washington Post, Donald Trump şi Vladimir Putin ar fi vorbit pe 7 noiembrie
Potrivit informaţiilor apărute în Washington Post, Donald Trump şi Vladimir Putin ar fi vorbit pe 7 noiembrie, cu câteva ore înainte ca liderul de la Kremlin să vorbească la clubul de discuţii Valdai din staţiunea rusă de la Marea Neagră Soci, în cadrul căruia l-a felicitat pe candidatul republican pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA.
În cadrul presupusei conversaţiei, Donald Trump i-ar fi recomandat lui Vladimir Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina, după care i-a amintit de prezenţa militară considerabilă pe care SUA o au în Europa. În plus, el şi-a exprimat disponibilitatea de a purta noi discuţii pentru a aborda „în curând rezolvarea războiului din Ucraina”.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a susţinut că poate ajunge la un acord care să pună capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore, afirmaţie pe care Kremlinul a considerat-o o „exagerare”.
Citeşte şi: Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina