Președintele Donald Trump a declarat că va anunța o taxă de import de 25% pentru tot oțelul și aluminiul care intră în SUA. Este o mișcare care va avea cel mai mare impact în Canada.
Trump a mai spus că va exista un anunț mai târziu în cursul săptămânii cu privire la tarifele reciproce pentru toate țările care taxează importurile din SUA, dar nu a precizat care națiuni vor fi vizate sau dacă vor exista scutiri.
„Dacă ei ne taxează, noi îi taxăm”, a spus Trump. El le-a spus reporterilor despre planurile sale în timp ce călătorește duminică de la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida la Super Bowl din New Orleans.
Canada și Mexic sunt doi dintre cei mai mari parteneri comerciali de oțel ai SUA, iar Canada este cel mai mare furnizor de aluminiu în SUA.
Tarife mărite și-n primul mandat
În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de 25% la importurile de oțel și 10% la importurile de aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană. Dar SUA au ajuns la un an mai târziu la un acord cu Canada și Mexic pentru a pune capăt acestor tarife, deși taxele de import ale UE au rămas în vigoare până în 2021.
Vorbind la bordul Air Force One, Trump a declarat luni că va anunța tarife pentru „toată lumea” pentru oțel și aluminiu. „Orice oțel care vine în Statele Unite va avea un tarif de 25%”, a spus el.
Ca răspuns, Doug Ford, premierul provinciei Ontario, l-a acuzat pe Trump că „schimbă termenii din mers și crează haos constant, punând economia în pericol” într-o postare online. Producția de oțel din Canada este concentrată în Ontario.
Comentariile lui Trump au determinat, de asemenea, scăderea stocurilor marilor producători sud-coreeni de oțel și de mașini. Coreea de Sud este un exportator major de oțel în SUA.
Tarifele, o modalitate de a crește economia SUA
Tarifele sunt o parte centrală a viziunii economice a lui Trump – el le vede ca pe o modalitate de a crește economia SUA, de a proteja locurile de muncă și de a crește veniturile fiscale.
La începutul acestei luni, Trump a amenințat că va impune taxe de import de 25% pentru produsele canadiene și mexicane, dar ulterior a amânat acest plan cu 30 de zile – până la începutul lunii martie – după ce a vorbit cu liderii ambelor țări. El a adus, de asemenea, noi taxe americane de 10% pentru toate mărfurile chinezești care vin în SUA. Beijingul a ripostat cu propriul set de tarife care a intrat în vigoare luni.
Trump a mai spus că va anunța mai multe tarife „tit-for-tat” „marți sau miercuri” și că acestea vor intra în vigoare „aproape imediat” după anunț.
„Cei care profită de Statele Unite, vom avea tarife reciproce”, a spus el. „Va fi grozav pentru toată lumea, inclusiv pentru alte țări”.
Pe 9 februarie se sărbătorește „Golful Americii”
În călătoria la New Orleans, Trump a semnat, de asemenea, o proclamație care desemnează ziua de 9 februarie „Golful Americii” pentru a sărbători ordinul său de redenumire a Golfului Mexic, în timp ce avionul său traversa corpul de apă.
Mexic susține că SUA nu poate schimba legal numele Golfului, deoarece regulile ONU dictează că teritoriul suveran al unei țări individuale se extinde doar până la 12 mile marine de coastă.
De asemenea, Trump a fost întrebat dacă a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin și a răspuns: „Nu vreau să vorbim despre asta și, dacă vorbim, nu vreau să vă spun despre conversații prea devreme, dar cred că facem progrese”.
„Mi-aș imagina că mă voi întâlni cu Putin la momentul potrivit… la momentul potrivit”, a spus el, potrivit BBC.
Trump și-a repetat, de asemenea, sugestiile improbabile conform cărora SUA ar putea prelua Canada și Fâșia Gaza, spunând că Canada va merge mai bine ca „al 51-lea stat” și că este „angajat să cumpere și să dețină Gaza”.
Citește și: Mehedinți: Accident rutier produs pe DN56 A. Paru persoane, rănite