Keir Starmer, premierul britanic, a declarat că este gata să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărei forţe de menţinere a păcii după război. El încearcă astfel să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să aibă un rol în discuţiile privind încheierea conflictului.
Este prima dată când premierul britanic declară în mod explicit că are în vedere acest lucru. Afirmația a fost făcută chiar înaintea discuțiilor liderilor europeni la Paris, luni, scrie The Guardian.
Starmer a declarat că nu a luat uşor decizia
Starmer a declarat că nu a luat uşor decizia de a lua în considerare trimiterea militarilor britanici „în fața pericolului”, dar asigurarea unei păci durabile în Ucraina este esenţială pentru a-l descuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin de la alte agresiuni.
Duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Ucraina şi Europa vor face parte din orice „negocieri reale” pentru a pune capăt războiului Moscovei, semnalând că discuţiile SUA cu Rusia din această săptămână sunt o şansă de a vedea cât de serios este Putin cu privire la pace.
Sfârşitul războiului Rusiei cu Ucraina „atunci când va veni, nu poate deveni doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”, a scris Starmer în ziarul Daily Telegraph.
Marea Britanie, dispusă să contribuie la orice acord de pace care va fi negociat
Pentru prima dată, Starmer a declarat în mod explicit că are în vedere trimiterea de forţe britanice de menţinere a păcii în Ucraina. El a declarat anterior că Marea Britanie este dispusă să contribuie la orice acord de pace care va fi negociat.
În articol, Starmer a declarat că este pregătit să contribuie la garantarea securităţii Ucrainei prin „trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar”. „Nu spun asta cu uşurinţă”, a scris el. „Simt foarte profund responsabilitatea pe care o implică posibila punere în pericol a militarilor britanici”.
Se aşteaptă ca Starmer să se alăture cancelarului german Olaf Scholz, premierului polonez Donald Tusk, secretarului general al NATO Mark Rutte, premierului italian Giorgia Meloni şi altor lideri europeni luni la Paris, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat discuţii privind Ucraina.
Oficialii americani şi ruşi, aşteptaţi să se întâlnească în Arabia Saudită
Preşedintele american Donald Trump i-aluat prin surprindere săptămâna trecută pe aliaţii europeni din NATO şi Ucraina când a anunţat că a avut o convorbire cu Putin fără să-i consulte şi că va începe un proces de pace. Trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat apoi că Ucraina şi alţi lideri europeni nu ar avea loc la negocierile de pace.
Oficialii americani şi ruşi sunt aşteptaţi să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a începe discuţiile menite să pună capăt războiului de aproape trei ani al Rusiei în Ucraina.
„Europa şi America trebuie să continue să lucreze îndeaproape împreună“
Starmer este aşteptat să călătorească în curând la Washington şi a sugerat că Marea Britanie ar putea juca un „rol unic” în negocierile pentru încheierea războiului, acţionând ca o punte între Europa şi SUA în timpul procesului de pace din Ucraina.
„Europa şi America trebuie să continue să lucreze îndeaproape împreună – şi cred că Marea Britanie poate juca un rol unic în a ajuta la realizarea acestui lucru”, a spus el. „Ne confruntăm cu un moment unic pentru securitatea colectivă a continentului nostru. Nu este vorba doar despre viitorul Ucrainei. Este existenţială pentru întreaga Europă”.
Citeşte şi: Secretarul de stat american a ajuns în Arabia Saudită pentru discuții de pace cu Rusia