Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit luni la Casa Albă pentru discuţii cu preşedintele american Donald Trump despre perspectivele de încheiere a războiului din Ucraina, în contextul unor diferenţe puternice de viziune. Macron, primul lider european care este primit la Casa Albă de când Trump şi-a început al doilea mandat, va încerca să-l convingă pe preşedintele SUA să nu grăbească încheierea unui acord de pace în Ucraina cu orice preţ.
Emanuel Macron și Donald Trump au avut luni o întâlnire cu presa la Washington. Liderul de la Casa Albă a declarat că Volodimir Zelenski ar urma să facă – săptămâna aceasta sau viitoare – o vizită în capitala federală.
Președintele ucrainean este așteptat în Statele Unite pentru a semna acordul cu privire la cedarea zăcămintelor de minereuri rare, potrivit stirileprotv.ro.
Franța este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei
Între timp, liderul de la Elysee a declarat că Franța este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei, având în vedere că Donald Trump insistă că războiul s-ar putea încheia în câteva săptămâni.
După scurta discuție cu doar câțiva jurnaliști, cei doi s-au retras pentru o convorbire tet-a-tet.
Ulterior, într-o conferință de presă, oficialul american a abordat și tema finanțării războiului din țara vecină, susținând că „povara și costul” să fie suportate de statele europene.
„Scopul întâlnirii noastre de astăzi este de a pune capăt unei alte bătălii, una cu adevărat oribilă, ceva ce nu am mai văzut de la al Doilea Război Mondial”, spune Trump.
El și-a reluat afirmația că războiul din Ucraina „nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aș fi fost președinte”.
Trump: „Este timpul să restabilim pacea și cred că o vom face”
„Este timpul să restabilim pacea și cred că o vom face”, spune Trump, adăugând că „am avut niște discuții extraordinare, inclusiv cu Rusia».
„De la întoarcerea mea la Casa Albă, am făcut mai multe progrese către acest obiectiv într-o lună decât au avut loc în ultimii trei ani”, a adăugat președintele american.
Trump spune că accentul este pus acum pe „obținerea unei încetări a focului cât mai curând posibil și, în cele din urmă, pe o pace permanentă”.
Președintele american spune că el crede că țara lui „merită să recupereze sumele colosale de bani pe care le-am trimis” Ucrainei.
„Acesta este motivul pentru care trebuie să avem un acord cu Ucraina privind mineralele critice și pământurile rare”, punctează Trump.
Trump spune că costul și povara asigurării păcii trebuie plătite de națiunile din Europa, nu doar de SUA
Trump spune că costul și povara asigurării păcii trebuie plătite de națiunile din Europa, nu doar de SUA, menționând că omologul său francez este de acord cu acest lucru.
„Europa trebuie să își asume acest rol central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei, ceea ce doresc să facă”, spune el.
Mcron: „Această pace nu trebuie să însemne o capitulare a Ucrainei”
Emmanuel Macron a declarat că a vorbit cu aproximativ 30 de lideri europeni și aliați în ultimele zile, iar apoi prezintă ceea ce crede el că trebuie să fie în orice acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina.
„Această pace nu trebuie să însemne o capitulare a Ucrainei”, spune Macron.
Orice fel de acord de pace „nu trebuie să însemne o încetare a focului fără garanții. Această pace trebuie să permită suveranitatea Ucrainei și să permită Ucrainei să negocieze cu alte părți interesate cu privire la problemele care o afectează”, mai afirmă președintele francez, potrivit The Guardian și Sky News.
Ucraina este, de asemenea, o țară „în care trebuie să ne asumăm responsabilitățile astfel încât să asigurăm securitatea și stabilitatea pentru Ucraina și pentru întreaga regiune”, adaugă Macron. „Pentru noi, europenii, aceasta este o problemă existențială”, punctează Macron.
Macron spune că el și Trump au avut discuții îndelungate despre dorința lor de a pune capăt conflictului din Ucraina și de a avea un armistițiu care să fie măsurabil, verificabil și să permită negocieri pentru o pace durabilă. Macron vorbește, de asemenea, despre garanțiile de securitate care vor menține această pace pe termen lung, repetând afirmațiile lui Trump că dorește să fie un „actor pentru pace” în regiune.