6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalMoțiunea de cenzură împotriva cabinetului Orban, în Parlament

Moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Orban, în Parlament

Opoziția va prezenta, astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, textul primei moţiuni de cenzură la adresa guvernului liberal, condus de Ludovic Orban.
Documentul are semnăturile a 208 senatori şi deputaţi PSD şi UDMR.
Iniţiatorii moțiunii de cenzură reclamă modificarea legislației electorale cu câteva luni înainte de alegerile locale. Puterea insistă pe revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.
PSD critică PNL pentru numeroasele asumări de răspundere, ceea ce nu lasă loc de consultare și dezbatere policită în legislativ.
Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi favorabile moţiunii de cenzură.
Săptămâna trecută, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, declara că, matematic, sunt asigurate 232 de voturi, iar negocierile continuă și în aceste zile.
De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban se arată încrezător că demersul opoziției nu va avea sorți de izbândă.

Ce şanse are PSD să dea jos Guvernul Orban prin moţiune de cenzură

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleşcanu.
La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi.
Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă a Birourilor permanente.

Dacă moţiunea va fi votată

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS