Președintele Klaus Iohannis începe astăzi, de la ora 12.00, consultările cu partidele parlamentare, fiind așteptat să-l desemneze premier tot pe liberalul Ludovic Orban, în încercarea de a ajunge la alegerile anticipate. Iohannis a precizat însă că, dacă va constata în cadrul consultărilor că nu există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului, va ”insista” pentru votarea unui guvernu construit în jurul PNL.
”Am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla”, a subliniat miercuri președintele, într-o declarație de presă după ce Parlamentul a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban.
Consultările vor avea loc după următorul program:
- Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
- Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
- Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
- Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
- Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
- Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
- Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Liberalii se vor reuni și ei în ședință înaintea consultărilor pentru a pune la punct strategia de urmat, planul fiind, evident, nominalizarea lui Orban ca premier, de două ori pentru forța anticipatele. Liberalii vor vota împotriva guvernului în acest scop.
Deși, inițial Dan Barna a declarat că USR nu va vota niciun viitor guvern pentru că miza sunt alegerile anticipate, ulterior conducerea partidului a transmis că Uniunea este gata să intre la guvernare, dacă nu pot fi organizate alegeri înainte de termen.
PSD și Pro România îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Cele două formațiuni politice au împreună 231 de parlamentari, număr insuficient pentru a crea majoritatea în Parlament. Ciolacu și Ponta susțin însă că poartă negocieri în continuare și că vor obține numărul necesar pentru majoritate.
Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, ar urma să ia o decizie cu privire la poziția pe care o vor adopta în noul context politic.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea așteaptă să vadă ce propunere va face președintele. ”Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. Pasul următor va fi că preşedintele statului invită partidele parlamentare la consultaţii – la care desigur şi UDMR va participa. Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta, pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie”, a declarat Kelemen Hunor.
După consultarea partidelor parlamentare, președintele va desemna în cursul serii premierul care are termen de 10 zile pentru a veni cu echipa de miniștri în Parlament și pentru a obține votul de învestitură. Pentru a se ajunge la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare. În acest scenariu, președintele va avea discuții cu liderii grupurilor parlamentare în vederea dizolvării forului legislativ și organizării scrutinului.
Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.