2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalPreședintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, nu guvernul

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, nu guvernul

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare în detrimentul guvernului. Legea a trecut deja de Curtea Constituțională a României.

”În prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului – starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, arată șeful statului în solicitarea transmisă Parlamentului.

Bulversarea procesului electoral

Președintele Iohannis consideră că modificare legii este este de natură să bulverseze procesul electoral aflat în curs de derulare. ”În contextul actual, considerăm că este fără echivoc că intervenția legislativă – prin care se concretizează voința autorității legiuitoare de a deroga de la regula organizării alegerilor parlamentare în interiorul mandatului Parlamentului de 4 ani – survine cu mai puțin de un an până la data organizării alegerilor parlamentare la termen, respectiv cu mai puțin de 2 luni înainte de data expirării mandatului convocat prin Decretul Președintelui României nr. 1134/2016 privind convocarea Parlamentului României ales la data de 11 decembrie 2016 și este de natură să bulverseze procesul electoral aflat în curs de derulare”, mai precizează președintele.

Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS