0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCe-a de-a doua sesiune ordinară a Parlamentului începe astăzi

Ce-a de-a doua sesiune ordinară a Parlamentului începe astăzi

Ce-a de-a doua sesiune ordinară a Parlamentului începe, astăzi, cu o ședință care va începe la ora 16.00. 

Sunt o serie de acte normative importante care așteaptă să fie aprobate în această nouă sesiune parlamentară. Legea consumatorului vulnerabil, este o lege gândită ca o măsură de protecție a celor cu venituri mici în fața valului de scumpiri la energia electrică și la gaze.

Actul normativ a fost deja aprobat de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, care este forul decizional. Practic, este o lege împotriva căreia nu există opoziție în acest moment, iar coaliția majoritară și-o dorește adoptată în această lună, astfel încât ea să intre în vigoare din noiembrie.

Desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, pe agendă

O altă prioritate asumată de coaliție este desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. Adoptată în primă lectură de Camera Deputaților, această lege așteaptă votul final din partea Senatului, unde este însă blocată de UDMR, partid care nu dorește ca dosarele penale care îi vizează pe procurori și judecători să se întoarcă la DNA.

De cealaltă parte, PSD pare să fi preluat tema USR ”fără penali în funcții publice”, și cere o adoptare rapidă a inițiativei în parlament, astfel încât ea să poată fi supusă aprobării prin referendum. Graba social-democraților de a vota această inițiativă cetățenească vine însă în contextul informațiilor de condamnarea premierului Cîțu în SUA, acum 20 de ani pentru consum de alcool la volan. Partidul condus de Marcel Ciolacu că Florin Cîțu nu are ce căuta în fruntea executivului din moment ce are o condamnare la activ, fie ea și în America în urmă cu două decenii.

În schimb, PSD pare să fi renunțat la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, despre care a spus că o va depune când va avea toate cele 234 de voturi necesare demiterii cabinetului. În prezent, social-democrații dispun, împreună cu aliații de la AUR, de doar 204 parlamentari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS