Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă, astfel că România dorește creșterea prezenței militarilor americani în țara noastră.
Șeful statului a făcut aceste declarații la reuniunea anuală cu ambasadorii acreditați la București, de la Palatul Cotroceni, în condițiile în care Rusia a început exercițiile militare cu armament real lângă Ucraina, la câteva ore după discuțiile cu SUA de la Geneva, potrivit Stirile Pro Tv.
„Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România“
”Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă. Astfel, în fața provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune care trebuie articulată în spiritul unității și cooperării transatlantice și al angajamentelor din cadrul NATO. Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România. România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO și UE în ceea ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre.
Suntem, în mod firesc, preocupați de situația de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică. Chiar astăzi are loc o interacțiune importantă, în formatul Consiliului NATO-Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, cu privire la care am fost informați în timp real” – a spus șeful statului.
”Abordarea duală a NATO privind Rusia trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare“
”Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susținut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și în deschiderea, pe această bază, pentru dialog.
Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent principiile, valorile și angajamentele care reprezintă fundamentul Alianței.
Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile” – a mai spus Klaus Iohannis.
La Geneva a avut loc prima rundă de discuții între SUA și Rusia
La Geneva a avut loc prima rundă de discuții între SUA și Rusia, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei. Dialogul nu ar oferi motive de optimism, spun oficialii de la Kremlin.
Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei nord-atlantice să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice în NATO şi să nu continue extinderea spre Est.
Washingtonul a punctat că astfel de solicitări sunt inacceptabile.
Tot după prima rundă a discuțiilor de la Geneva, oficialii Statelor Unite au spus că este “prea devreme să-și dea seama dacă ruşii sunt gata să negocieze serios”.