Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze în România. Este vorba despre un set de măsuri ce trebuie luate în funcție de cât de gravă va fi criza provocată de eventuale perturbări în aprovizionare cu gaze.
Proiectul aprobat de Guvern are rol preventiv și urmărește ca în cazul apariției unor situații de criză legate de aprovizionarea cu gaze să nu fie afectați consumatorii cu statut de clienți protejați, adică populația și producătorii de energie termică, cei care folosesc gaze pentru a furniza căldură și apă caldă populației, școlilor, spitalelor, adminstrației publice.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a spus că situațiile de criză vor fi gestionate de Ministerul Energiei și vor exista 3 niveluri de criză, în funcție de gravitate lor.
„Unul de alertă timpurie în cazul în care există informații sigure conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora situația în materie de furnizare de gaz. Următorul nivel este de alertă, în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepțional de mare, însă piața încă este în măsură să gestioneze această perturbare și cel de-al treilea nivel, nivelul de urgență care apare în cazul unei cereri excepțional de mare sau în cazul unei perturbări semnificative de furnizare de gaze. Toate măsurile de piață relevante au fost deja implementate, însă oferta de gaze este insuficientă astfel încât este nevoie de noi măsuri”, a spus Dan Cărbunaru.
În prezent, România își asigură din producția proprie 80% din consumul de gaze și va ajunge la 90%, odată cu începerea exploatărilor de gaze din Marea Neagră.