Președintele interimar Ilie Bolojan a cerut reexaminarea în Parlament a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 153/2024, document esențial pentru reorganizarea Guvernului și a administrației publice centrale. Potrivit șefului statului, legea are caracter organic, însă a fost adoptată în Parlament ca lege ordinară, ceea ce ar putea atrage riscuri de neconstituționalitate.
Bolojan solicită ca legea să fie adoptată cu o majoritate calificată (50%+1 din numărul total al parlamentarilor), conform regimului prevăzut pentru legile organice. Inițiativa ar putea întâmpina dificultăți, având în vedere că legea a trecut în Senat cu o majoritate strânsă: 66 de voturi pentru, 51 împotrivă și 2 abțineri, dintr-un total de 119 senatori prezenți.
„La data de 9 aprilie 2025, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru aprobarea OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (PL-x nr. 4/2025)”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Actul normativ aproba, fără modificări, Ordonanța de Urgență care vizează reorganizarea Guvernului, în contextul Hotărârii Parlamentului nr. 33/2024 privind învestirea actualului Executiv.
În traseul legislativ, Camera Deputaților – ca prim for sesizat – a calificat proiectul drept lege organică. Comisia de administrație publică a susținut aceeași interpretare, iar adoptarea tacită a avut loc prin depășirea termenului legal. Ulterior, Senatul a adoptat legea ca for decizional.
Reexaminarea ar putea pune în pericol calendarul reorganizării Guvernului, mai ales în contextul în care echilibrul politic din Senat rămâne fragil.
Citeşte şi: Dolj: 27 de șoferi scoși din trafic în urma unor acțiuni pentru reducerea riscului rutier