Economia rusă primește „lovituri serioase” în urma sancțiunilor impuse de Occident, a recunoscut miercuri Kremlinul. Izolarea din ce în ce mai mare a țării pune presiuni suplimentare asupra sistemului financiar rusesc deja fragil, relatează CNN.
Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing și Airbus s-au alăturat listei de mari companii care își închid sau își suspendă operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Sucursala europeană a celei mai mari bănci rusești s-a prăbușit în urma unei crize a depozitelor. Cotația rublei scade și mai mult în fiecare zi.
„Economia Rusiei se confruntă cu lovituri serioase”
„Economia Rusiei se confruntă cu lovituri serioase”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o videoconferință cu jurnaliştii străini.
„Dar există o anumită marjă de siguranță, există potențial, există niște planuri, lucrările sunt în desfășurare”, a adăugat el.
Peskov a răspuns astfel la solicitarea de a comenta declarația președintelui american Joe Biden din discursul său privind starea Uniunii, potrivit căreia economia rusă a fost „zguduită” de sancțiunile occidentale.
Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, a anunțat miercuri că părăsește piața din Europa
Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, a anunțat miercuri că părăsește piața din Europa, cu excepția Elveției. Banca Centrală Europeană a avertizat la începutul acestei săptămâni că Sberbank Europe riscă să cadă după ce deponenții s-au grăbit să-și retragă banii, după impunerea sancțiunilor occidentale.
Sancțiunile bancare fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri luate de Occident
Sancțiunile bancare fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri luate de Occident, de o amploare fără precedent, împotriva economiei Rusiei, cu scopul de a întrerupe finanțarea războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin. Franța estimează că active rusești în valoare de 1 trilion de dolari au fost înghețate, inclusiv jumătate din rezervele de război ale guvernului rus.
Moscova a răspuns cu o serie de măsuri de urgență menite să prevină criza financiară, să stopeze fluxul de numerar în afara țării și să-și păstreze rezervele valutare. Banca centrală a dublat ratele dobânzilor la 20% și a interzis brokerilor ruși să vândă titluri deținute de străini.
Bursa de la Moscova a rămas închisă de la începutul săptămânii
Bursa de la Moscova a rămas închisă de la începutul săptămânii. Guvernul a ordonat exportatorilor să schimbe 80% din venituri din valută străină în ruble și le-a interzis rușilor să facă transferuri bancare în afara țării.
Marți, guvernul a anunțat că Putin lucrează la un decret care ar împiedica companiile străine să-și vândă activele rusești, în încercarea de a preveni exodul investitorilor. Putin a semnat, de asemenea, un decret care interzice oamenilor să scoată mai mult de 10.000 de dolari sau echivalentul în altă valută din țară, au relatat agențiile de presă de stat TASS și RIA.
„Condițiile din sistemul financiar rus și din economie, în general, se vor deteriora și mai mult în zilele și săptămânile următoare, pe măsură ce sancțiunile deja anunțate își vor face efectul, iar sancțiunile viitoare vor amplifica șocul negativ”, a scris economistul Kallum Pickering de la banca de investiții Berenberg.
„În viitor, Rusia va rămâne izolată de lumea occidentală și de piețele globale majore”, a mai scris el.