Secretarul general al NATO a subliniat că sporirea prezenței trupelor Alianței pe flancul estic reprezintă un factor de descurajare. „Acesta este un semnal foarte clar pentru Moscova că un atac asupra unui aliat va declanșa o reacție din partea întregii alianțe”, a spus Stoltenberg.
Declarațiile au fost făcute după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat într-o conferință de presă comună cu Jens Stoltenberg că „Vladimir Putin se bazează numai pe violență și dezlănțuie suferințe groaznice în Ucraina”.
Volodimir Zelenski a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei
De trei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, însă până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă.
Atât Jens Stoltenberg, cât și Olaf Scholz au promis sprijin continuu pentru Ucraina. „Suntem alături de Ucraina”, a subliniat cancelarul german. De altfel, șeful guvernului federal de la Berlin a anunțat ajutor suplimentar pentru Germania „prin mijloace financiare, prin ajutor umanitar, dar și prin livrarea de bunuri militare”.
Luna trecută, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare
Luna trecută, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate.
Achiziționarea planificată de noi avioane de luptă este, de asemenea, un pas important. La începutul săptămânii, a apărut informația că Germania va cumpăra avioane de luptă F-35 construite de firma americană Lockheed Martin pentru a înlocui aeronavele sale vechi Tornado.
Tornado este singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane
Tornado este singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, depozitate în Germania, în caz de conflict. Dar forțele aeriene zboară cu avionul din anii 1980, iar Berlinul intenționează să îl scoată din uz între 2025 și 2030.
NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forța militară, a mai declarat joi cancelarul german Olaf Scholz.