-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaArmata ucraineană a capturat un sistem modern de război electronic al Rusiei

Armata ucraineană a capturat un sistem modern de război electronic al Rusiei

Agențiile de spionaj occidentale se pregătesc să examineze unul dintre cele mai puternice sisteme de război electronic din Rusia, după ce o unitate a fost capturată în Ucraina, informează Ziare.com.

Modulul de comandă a fost găsit cu un camuflaj rudimentar de ramuri deasupra, sugerând că ar fi fost implicat într-un accident și a fost considerat irecuperabil de trupele ruse.

Nu pare să fi fost făcută nicio încercare de a distruge modulul. Sistemul Krasukha-4 constă într-un modul de comandă montat pe camion și un vehicul separat care transportă senzori de război electronic.

Intrat în funcțiune în 2010, a fost dezvoltat ca parte a unui sistem mai larg de protejare a trupelor terestre rusești de sateliții spion și alte echipamente de supraveghere aeriană.

Cunoscut în serviciul rus sub numele de Kret, se crede că sistemul are o autonomie de aproximativ 300 km.

Se crede că sistemul de bruiaj este suficient de puternic pentru a deteriora fizic sistemele electronice sensibile ale unor aeronave.

Sistemul va fi examinat de specialiști din SUA

Oficialii serviciilor de informații vor fi dornici să exploateze descoperirea pentru a evalua cât de eficient este kitul rusesc în urmărirea aeronavelor NATO.

Echipamentul va fi transportat probabil la baza forțelor aeriene americane din Ramstein, Germania, înainte de a fi transportat cu avionul în SUA pentru o examinare mai atentă.

Șefii militari ai NATO se feresc de această tehnologie de ani de zile, deoarece se tem că este capabilă să urmărească aeronavele de avertizare și control ale alianței, care se ocupă de controlul traficului aerian în caz de conflict.

Echipamentul poate bloca, de asemenea, sateliți de recunoaștere radar și drone.

Se crede că un sistem Krasuka-4 a fost folosit în Siria împotriva forțelor turce, mai ales împotriva dronelor TB-2 Bayraktar. Se credea că radarul rusesc de război electronic a interferat cu semnalul de control al dronelor, făcându-le să piardă controlul și să se prăbușească.

Ucraina folosește drone TB-2 Bayraktar pentru a distruge tancurile și vehiculele blindate rusești.

Krasuka-4 este un sistem de bruiaj multifuncţional de bandă largă conceput pentru a neutraliza sateliţi de spionaj de pe orbita LEO, cum ar fi seria SUA Lacrosse / Onyx, radarele de supraveghere aeropurtate şi ordonanţe ghidată de radar la distanţe între 150 şi 300 de km. Sistemul este capabil să provoace daune sistemelor de comunicaţii şi undelor radio ale inamicului. Sistemul Krasukha-4 acţionează prin crearea unui bruiaj puternic la frecvenţele radar de bază şi ale altor surse care emit unde radio.

Comandantul Armatei Statelor Unite ale Americii şi Forţelor dislocate în Europa, locotenent-generalul Hodges, a comentat că Rusia a desfăşurat o ofensivă electronică profesionistă la nivel înalt împotriva forţelor ucrainene din Donbas, utilizând pentru prima dată partea externă a sistemului Krasuka-4.

Pentru a evita spionajul, Rusia trebuie să „orbească vederea şi să asurzească auzul” forţelor de recunoaştere şi dispozitivelor NATO de culgere a informaţiilor.

NATO va putea testa contramăsurile electronice împotriva unui alt sistem de război electronic.

Noua față a spionajului și a utilizării informațiilor

În acest război, dezvăluirea informaţiilor serviciilor secrete a fost un element nou în războiul global informaţional – susţine Amy Zegart, colaboratorul Institutului Hoover (a cărei carte „Spioni, minciuni, algoritme” a apărut recent), în publicaţia americană The Atlantic

Acesta spune că dezvăluirea informaţiilor autentice ale serviciilor secrete – în situaţia actuală – are mai multe consecinţe:

1. Prin publicarea faptelor, au prevenit dezinformarea aparatului de propagandă rusă. Una din armele puterii/serviciilor ruseşti este seria de campanii de dezinformare. Demascarea planurilor adevărate ale Kremlinului au perturbat funcţionarea „fabricii de minciuni”.

2. Procedura neobişnuită a serviciilor americane şi britanice l-a deranjat pe Putin şi a făcut să oblige la nişte paşi, pe care altminteri nu i-ar fi făcut.

3. Publicarea informaţiilor secrete a îngreunat situaţia acelor guverne, care ar fi dorit să evite luarea unei poziţii în acest conflict. Poate că unitatea Occidentului – de exemplu, adoptarea sancţiunilor şi livrările de armament pentru Ucraina – a devenit funcţională tocmai datorită acestor dezvăluiri – este de părere autorul articolului din Atlantic.

NATO – având în vedere posibilităţile sale – s-a pregătit bine. A mărit ritmul livrărilor de armament şi şi-a retras instructorii din Ucraina. Potrivit jurnalistului polonez Jarosław Wolski, de la publicaţia Nowa Technika Wojskowa, care se ocupă de mulți ani cu analiza datelor obţinute din aşa numitul „spionaj alb”, ceea ce înseamnă culegere de informaţii din surse publice (documente oficiale, reţele de socializare, imagini obţinute de camere de luat vederi industriale sau de sateliţi comerciali etc.), primele săptămâni al războiului au dovedit falimentul serviciilor de informaţii ruseşti, din cel puţin trei motive:

1. Armata ucraineană nu s-a predat, ci a opus o rezistenţă neobişnuit de puternică, motiv pentru care ruşii nu au reuşit să ocupe Kievul, Harkovul şi Mariupolul;

2. Guvernul ucrainean nu a fugit și nu s-a reuşit eliminarea preşedintelui Volodimir Zelenski, dimpotrivă acesta a devenit un erou al mass mediei globale, un simbol al rezistenţei şi al luptei pentru libertate;

3. Ucrainenii – înţelegând aici şi pe milioanele de oameni din partea estică a ţării, în majoritate vorbitori de limbă rusă – resping invazia rusă şi zilnic fac demonstraţii în oraşele ocupate (oamenii îi înconjoară pe militarii ruşi şi le strigă: „Plecaţi acasă!”). Ca atare, conducerea rusă nu a estimat corect situaţia politică şi socială din Ucraina. Probabil că din acest motiv au fost schimbaţi de către Putin şefii serviciilor secrete ruseşti.

Nick Reynolds şi dr. Jack Watking, angajaţii institutului de politică militară RUSI din Londra, sunt de părere că, în urma agresiunii ruse din Ucraina, probabil că protocoalele serviciilor secrete vor fi rescrise în toată lumea. Poate să crească rolul analizei surselor deschise în spionajul politic. Ruşii probabil că au avut mulţi agenţi în rândul liderilor ucraineni, dar acest fapt nu le-a rezolvat problemele.

Serviciile de informaţii ale armatei trebuie să studieze mai atent ierarhia, sociologia armatelor inamice. În nici o lună, cel puțin cinci generali ruşi au fost omorâţi în război. Cei mai mulţi analişti sunt de părere că, din cauza indeciziei şi apatiei în nivelele inferioare ale armatei ruse, soldaţii au un moral scăzut. Din acest motiv, au fost trimişi ofiţeri superiori pe linia frontului, unde în mod normal nu aveau ce căuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS