Turcia găzduiește, de luni, o nouă serie de negocieri pentru pace între Ucraina și Rusia, a cărei invazie militară a intrat în cea de-a 33-a zi și s-a soldat cu mai mult de 1.100 de decese, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Bilanțul real al victimelor este, cu siguranță, mult mai ridicat.
Peste 3,8 milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, un flux care a încetinit în ultima săptămână.
Reprezentanţii celor două ţări beligerante au acceptat să se întâlnească la Istanbul. Tratativele ar urma să se întindă pe durata a 3 zile.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că țara sa este dispută acceptării unui statut de neutralitate, care să fie garantat de terți și să fie supus unui referendum popular. Un asemenea pas ar însemna renunțarea dorința de aderare la NATO, care oricum s-a lovit de un refuz.
Turcia susține că Ucraina trebuie sprijinită prin toate mijloacele posibile pentru a se putea apăra, dar ușa dialogului trebuie să rămână deschisă pentru Rusia.
Israelul caută, la rândul său, să medieze conflictul.
Aflat duminică la Ierusalim, șeful diplomației americane a precizat că eforturile statului evreu sunt “strâns coordonate” cu administrația de Washington. Antony Blinken s-a întâlnit cu premierul israelian Naftali Bennett.