Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 959 de soldați ucraineni, care se aflau în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, scrie G4Media.
„În ultimele 24 de ore, 694 de luptători, dintre care 29 de răniți, s-au predat. Din 16 mai, 959 de luptători, dintre care 80 de răniți, s-au predat”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de Le Figaro.
Potrivit aceleiași surse, 51 dintre ei au fost spitalizați la Novoazovsk, un oraș controlat de ruși și de aliații lor separatiști. Ministerul nu a dat nicio indicație cu privire la soarta acestor prizonieri, în timp ce autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că cel puțin o parte dintre acești combatanți nu sunt soldați, ci luptători neonaziști.
Autoritățile ucrainene doresc să organizeze un schimb de prizonieri de război. Acești soldați ucraineni au luptat săptămâni la rând în galeriile subterane ale uriașei uzine siderurgice Azovstal, care a devenit un simbol internațional al rezistenței la ofensiva rusă lansată la 24 februarie.
Portul strategic Mariupol, unde se află combinatul Azovstal, a fost complet devastat de lupte.
Comandanții de rang înalt de la Azovstal încă nu s-au predat
Comandanţii de rang înalt de la Azovstal – combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov – se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Agenţia de presă DAN a separatiştilor din Doneţk îl citează pe Puşilin afirmând că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. „Nu au părăsit combinatul până acum”, a spus el.
Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar „Golos“, implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times, citată miercuri de media ucrainene.
Potrivit acesteia, până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit.
Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o terţă ţară, bunăoară Turcia, dar Moscova se opune unei astfel de iniţiative, a indicat Rudik, citată de Focus.ua.