7.6 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUcraina se delimitează de Rusia și sărbătorește Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima oară în ultimul secol

Ucraina se delimitează de Rusia și sărbătorește Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima oară în ultimul secol

Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după rit vechi, odată cu Rusia, pentru prima dată din 1917, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova, notează AFP.

Zelenski a adoptat în vară o lege prin care Crăciunul se sărbătorește la 25 decembrie

În vară, când toate privirile erau aţintite asupra contraofensivei, preşedintele Volodimir Zelenski a obţinut adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, una dintre dintr-o serie de măsuri prin care Kievul s-a distanţat de Moscova, scrie News.ro.

„Poporul ucrainean a fost supus mult timp ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieţii, inclusiv calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arăta în preambulul legii adoptate de deputaţi.

Însă „lupta (…) rodnică pentru propria identitatea contribuie la conştientizarea şi dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, potrivit acestiui text.

Această lege ilustrează totodată prăpastia dintre bisericile de la Kiev şi Moscova, de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă, lansată la 22 februarie 2022.

Citește și: Un șofer a forțat filtrul la Rânca și a rămas blocat în zăpadă

Biserica ucraineană, independentă de Rusia

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată timp de secole sub tutela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală şi independentă faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În mai 2022, Biserica ucraineană rămasă credincioasă Moscovei şi-a anunţat, la rândul său, independenţa, după ce patriarhul rus Chiril şi-a exprimat susţinerea faţă de război.

O mână de biserici ortodoxe din lume – inclusiv cele din Rusia şi Serbia – folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, din secolul al XVI-lea.

În timpul Uniunii Sovietice, autorităţile promovau ateismul, iar tradiţii de Crăciun – brazi împodobiţi şi cadouri – au fost mutate către Revelion şi Anul Nou, care a devenit principala sărbătoare şi este în continuare pentru numeroase familii ucrainene.

În Ajunul Crăciunului, ucrainenii au tradiţia de a mânca 12 feluri de mâncare fără carne, inclusiv „kutia”, un desert de boabe de grâu fierte, miere, stafide, nuci şi mac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS