Svitlana Bilous a călătorit o jumătate de Europa, de la casa ei din Ucraina până la o staţiune de munte elveţiană, pentru a sta sâmbătă pe marginea unui summit internaţional pentru pace şi a povesti lumii despre soţul ei dispărut. În timpul evenimentelor, ea se va alătura unor zeci de rude ale soldaţilor ucraineni, fluturând bannere şi strigând lozinci şi încercând să conştientizeze lumea despre soldaţii care au dispărut pe câmpul de luptă. Mulţi nu ştiu dacă cei dragi au fost ucişi sau luaţi de Rusia ca prizonieri de război.
Rusia nu este invitată la summitul de pace la Buergenstock, lângă Lucerna, la care Ucraina îşi va prezenta planul de a pune capăt războiului început cu invadarea Moscovei în februarie 2022.
Familiile doresc ca celelalte puteri mondiale de acolo să găsească modalităţi de a presa Moscova să ofere informaţii, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale prizonierilor şi, cât mai curând posibil, să-i trimită acasă.
”Trebuie să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi recupera soţul”, a declarat pentru Reuters Bilous, în vârstă de 34 de ani, din oraşul Harkov, din estul Ucrainei, în timp ce oficialii soseau înaintea summitului. Nu are informaţii despre el de când a dispărut în aprilie anul trecut, dar îşi păstrează speranţa că este în viaţă.
”Dorim acţiuni specifice privind întoarcerea prizonierilor de război (şi) admiterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în toate locurile de detenţie”, a spus ea.
Oficialii ucraineni au declarat în februarie că aproximativ 8.000 de persoane – civili şi soldaţi – sunt în mâinile Rusiei.